Piramit Haber

Kilonuzu dengede tutmak istiyorsanız..!

Sağlık

Kilo vermek, ideal ya da istenilen ağırlığa inmek uzun ve zorlu bir süreç. Ancak önemli olan kaybedilen kiloların geri gelmemesi. Peki kilomuzu korumak için neler yapmalıyız?

1- Günlük tutun; her gün tükettiğiniz yiyecekleri ve içecekleri miktarları ile yazın.Böylelikle neler tükettiğinizi farkeder ve kaçamakları önleyebilirsiniz.

2- Kahvaltıyı ihmal etmeyin; günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamayın.
3- Su için; günde 2-2,5 lt su içmeniz hem metabolizmanızın hızlanmasına hem de bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
4- Öğün atlamayın; günde 3 ana 3 ara öğün tüketmeye özen gösterin.
5- Glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edin; beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durun.
6- Beslenmenizdeki posa miktarını artırın; beslenmenizde meyve ve sebze gibi ligli gıdalara yer verin.
7- Yağlı besinlerden uzak durun; kızartma, kavurma gibi yöntemlerle pişirilmiş yemekler yerine ızgara ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin.
8- Tuz tüketimizi azaltın;Başta tuz olmak üzere turşu gibi yiyecekler ödem oluşturabileceğinden tüketim miktarına dikkat edin.
9-Kafeinli içeceklerden uzak durun; Süt, meyve suyu, soda gibi içecekler günlük sıvı tüketiminize yardımcı olurlar.
10- Geç saatte yemek yemeyin; akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, son ara öğününüzü ise yatmadan 2-3 saat önce yemeye özen gösterin.
11-Çayınıza şeker atarken bir kez daha düşünün; 1 küp şeker yaklaşık 20 kaloridir.Şekerin fazlası vücudunuzda yağa dönüşeceğinden çay ya da kahvelere şeker atılmamaya özen gösterin.
12- Hamur tatlılarından uzak durun; şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlıları tercih edin.
13-Yemeklerinizde baharat kullanın; yemeklerde çeşitli baharatların kullanımı metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.
14- Yemeklerinizi yavaş yemeye özen gösterin; beyne doyum sinyali 12-18. dakikalar arasında ulaşacağından yemeklerinizi küçük lokmalar halinde ve çok çiğneyerek tüketin.
15- Fiziksel aktivitenizi artırın; gün içerisinde ki aktivitelerinizi artırmaya çalışın.

Örneğin arabanızı en uzağa park edin ya da otobüsten bir durak önce inin ve gideceğiniz yere kadar yürüyün, asansör yerine merdiven kullanın.
16- Hergün tartılmayın; haftanın aynı günü ve aynı saatte tartılmaya özen gösterin.
17- Günlükyeterli miktarda kalsiyum alın; süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyum otanı yüksek besinlerin metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır.
18- Kurubaklagil tüketin; lif oranı yüksektir, tok tutar. Haftada 1 gün tüketmeye özen gösterin.
19- Mutfak alışverişine tok karnına çıkın; aç karnına alışveriş yapmanız listenizde olmayan birçok şeyi almanıza neden olabilir.
20- Yürüyüş yapın; eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa haftada 3 gün 30 dk yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin.

Dyt. Sernaz ÇAKIR
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.