Piramit Haber

Kefir nasıl mayalanır? Faydaları nelerdir?

Sağlık

Krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan kefirin uzun yaşamının sırrı olduğu söyleniyor. Yaklaşık 30-50 çeşit değişik bakteri ve maya türünün bulunduğu kefir taneleri sütün içinde kaldıkça büyüyor ve çoğalıyor.

Peki kefir nasıl mayalanır ve faydaları nelerdir?

Kefir süte kefir tanecikleri katarak mayalanır. Bu tanecikler 8-10 mm çapında karnıbahara benzeyen ufak partiküllerdir.

İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin ya da günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz.

Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.

Önceden temin ettiğiniz sütün veya suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün. Taneleri su ile yıkamadan tahta kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık bir oda dolabına koyun.

Normalde 1 litre süte 15-20 gram ceviz kadar kefir tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de mayalar ama aynı miktar sütü mayalaması sadece daha uzun sürer.

Kefirin mayalanması 8-24 saat sürer. Daha yoğun bir ekşimsi tat için 2 gün de bekletebilirsiniz. 12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir sindirim sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise sindirim sitemini hızlandırdığını söylüyorlar.

Kefir hazır olunca yine plastik tel süzgeçten geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte atın, hemen tekrar mayalayabilirsiniz.

Kefir mayanızı bir süre kullanmayacaksınız üstünü kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam kapta 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Eğer uykuya geçmişlerse ılık sütle tekrar canlandırabilirsiniz, ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.

Süzülmüş kefiri cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayıp birkaç günde tüketebilirsiniz. Tatlımsı tadı sevenler tüketirken biraz sütle karıştırabilir.

Kefirin faydaları nelerdir?

Sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi uyku bozuklukları, depresyon ve hiperaktivite rahatsızlıklarıyla mücadelede rol oynar.

Zekanın gelişimine etki eder. Zihinsel dinginlik sağlar.

Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testosteron olmak üzere kortizon, insülin, tiroit, serotonin (mutluluk hormonu) ve adrenal hormonların üzerine olumlu etkiler yapar.

Başta yoğurt ve kefir olmak üzere doğal birçok besinde bulunan probiyotik bakteriler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler.

Sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin sayısını artırır. Bu sayı ne kadar fazlalaşırsa bağışıklık sistemi o kadar güçleniyor, bağırsakta vitamin üretimi artıyor, zararlı maddelerin kan dolaşımına geçme ihtimali azalır.

Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.

Kronik yorgunluk sendromuna ve halsizliğe karşı olumlu etkileri vardır.

Tümör oluşumunu engeller ya da var olanın ilerlemesini azaltır. Araştırmalara göre kefir, kanser riskini yüzde 55 oranında azaltıyor. İlaçlarla beraber kullanımda ise bu rakam yüzde 70'e çıkıyor.

Kemoterapi gören meme kanserli hastalarda, kefirin kemoterapinin yan etkilerini azaltma durumu incelenmiş ve bulantı, ishal, kusma ve ağrı gibi bulgularda azalma görülmüştür.

Bileşimindeki mucize mineral selenyum, hücreler üzerinde antioksidatif etki gösterir. Kansere karşı çok önemli bir faktör olarak değerlendirilen selenyum, kalp hastalıklarını da önleyerek, yaşlanmayı yavaşlatır.

Metabolizmanın sürekli yenilenmesini sağlar.

Mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırarak, başta ülser olmak üzere sindirim rahatsızlıklarını iyileştirir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.