Piramit Haber

Kabızlık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Kabızlık; en yaygın şekilde, bağırsak hareketlerini ifade etmekle birlikte dışkının hacim ve ağırlığında azalma, dışkılama için ıkınma gerekliliği, yetersiz boşalma hissi veya düzenli dışkılama alışkanlığını sürdürmek için lavmanlar, fitiller veya müshillere gerek duyma anlamına gelebilir.

Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kabızlık bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir.

Yaşam koşulları ve beslenme şekilleri; kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığının görülmesine sebep olabilmektedir. Şişkinliğe yol açarak rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu duruma iyi gelen besinlerin yanı sıra ilaçlar da bulunmaktadır. İleri derecede kabızlık görülen durumlarda ise ilaç kullanmak gerekebilir.

Uzun süreli kabızlık durumlarının altında ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Kabızlıkla birlikte karın ağrısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi gibi belirtileri varsa, kolonoskopi ve laboratuvar testleri ile bu soruna yol açan neden araştırılmalıdır.

İÇİNDEKİLER:

Kabızlık belirtileri nelerdir? Kabızlık neden olur? Kabızlığa neden olan yiyecekler nelerdir? Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir?

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dışkının çok sert olması Çok az olması Zorlanarak çıkarılması Sıklığının az olması

Kabızlık yaşayan kişilerin kendisine sorması gereken üç soru:

Yeterince su içiyor muyum? Yeterince lifli gıda alıyor muyum? Gün içinde gerektiği kadar hareket ediyor muyum?

KABIZLIK NEDEN OLUR? Dışkılama zorluğu olarak tanımlanan kabızlığın oluşmasında sindirim sistemi hastalıklarıyla birlikte sağlıksız beslenme ve diyet alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı gibi faktörler yer almaktadır. Kabızlık neden olur? sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Tuvalet ihtiyacını ertelemek Katı gıdalarla beslenmek Fazla inek sütü tüketmek Rektumda ya da kolonda darlık veya tıkanıklık Rektum ya da kolon çevresindeki sinirlere ait anormallikler Hormonal hastalıklar Dışkılamada rolü olan kaslara ait işlev bozuklukları Antidepresanlar, alüminyum içeren antasitler, tansiyon ilaçları, Parkinson hastalığı, demir takviyesi ilaçları Egzersiz eksikliği Diyabet veya az aktif tiroid bezi (hipotiroidizm) gibi hastalıklar

KABIZLIĞA NEDEN OLAN YİYECEKLER NELERDİR? Kabızlığa yol açtığı bilinen bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak ya da bu yiyecekleri mümkün olduğunca sınırlamak gerekmektedir. Bunlar, aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Muz Makarna Pirinç lapası Pilav Fazla süt tüketimi Fast food yiyecekler

Beslenme düzenine ve hareketli yaşam tarzına dikkat edilmiş olmasına rağmen hala kabızlık sorunu yaşanıyorsa, kabızlık tedavisi için doktora başvurmak gerekmektedir.

KABIZLIK NASIL GEÇER? Kabızlığa yol açan en önemli nedenler arasında ilk sırada yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Bu nedenle, öncelikle beslenme programında küçük değişiklikler yapılarak kabızlık oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Kabızlık yapan yiyecekleri tüketmekten kaçınıp bağırsak hareketlerini hızlandıran besinleri tercih ederek kabızlığa karşı önlem alınabilmektedir.

'Kabızlığa ne iyi gelir?', 'Kabızlık nasıl geçer?' sorularına cevap olabilecek maddeler aşağıdaki şekildedir:

Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir Daha çok hareket edilmelidir Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir Tuvalet düzeni oluşturulması ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.

Uzun süreli geçmeyen kabızlık durumlarında online hastane randevusu alarak uzmana görünmekte fayda olacaktır. 

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.