Piramit Haber

İşte 10 besinden oluşan bir tavsiye listesi!

Sağlık

Stres bir çoğumuzun günlük iş hayatını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Eğer biraz boğazınıza düşkünseniz, işte size strese karşı silahınız olacak 10 besinden oluşan bir tavsiye listesi!

İş hayatı üzerinizde büyük bir baskı unsuru olabilir. Yetişmeyen işler, gergin bir patron, maddi sıkıntılar...Hemen her şey sanki strese girmemiz için tasarlanmış gibi değil mi? Ama korkmayın bu yazıyı okuduktan sonra stresle yiyerek savaşmaya başlayacaksınız.
1. Fındık
 
Bir düzine fındık size gün sonuna yetişmesi gereken evrakların yarattığı baskıyı unutturacaktır. Magnezyum açısından zengin olan fındığın üstünüzdeki baskıyı nasıl hafiflettiğine inanamayacaksınız... Ancak çok fazla tüketmemek lazım aksi takdirde kilo ve yağ gibi olumsuz yan etkileri görülebilir. Patron önünüze 1000 sayfa evrak koyup iki saate bitsin mi istedi? At bir avuç fındık, iş bitmese de kafanız bozulmaz. 
2. Brokoli
Bir çoğumuz sevmiyoruz brokoliyi belki ama zalım bir müşterinin 10 günlük işi 1 günde bitirmenizi istemesi gibi bir durumda can simidiniz olabilir.Brokoli, az yağlı ranch sosla tüketildiğinde, folik asit içeriği sayesinde üzerinizde hissetiğiniz baskıların etkisini hafifletir. Gün sonu gelmiş ve müşteri telefonda ağzına geleni saydırıyorsa, alın müşteriyi brokoli yemeye gidin birlikte rahatlayın. 
 
3. Şekerpare, Künefe ve türevleri
Şerbetli tatlılar endişe hormonu en kısa sürede etkisiz hale getirmeleriyle bilinirler. Nasıl getirmesin ki... Önünüze yılsonu muhasebe hesabı dosyalarını koysalar, yanında da bir tepsi künefe verseler muhteşem olmaz mıydı? Tabii bir tepsi künefeyi devirmenin luzumu yok, bir porsiyon şerbetli tatlı strese karşı sizi savunmaya yeter. 

4. Ballı ekmek
Uzmanlar diyor ki; tam tahıllı, reçelli ya da ballı kek yemeniz halinde, karışık karbonhidrat içeriği sayesinde serotonin seviyeniz yükselir ve tam anlamıyla bir Pollyanna'ya dönüşürsünüz. Şimdi gidip harıl harıl ballı kek aramayın zor bulursunuz. O yüzden gidin insan gibi yarım ekmeğin içine balı sürün afiyetle yiyin. Ondan sonra gelsin toplantılar gitsin toplantılar... 

5. Patrona Somon balığı
Şimdi tabii sırf çalışan stres olacak diye bir şey yok.Patronlar da stres altında yaşayan birer insan evladı. Onları da düşünerek bütçelerine uygun somon balığını tavsiye ediyoruz. Omega-3 yağ asitleri, bütçesi açık vermiş bir şirketin patronunu müfettişlerin yaşattığı manevi zulümden koruyup kollamaya yetecek şekilde somon balığının içinde mevcut. 

6. Çikolata
Sevgilimiz terkedince sarılırız ya hemen çikolataya, mutluluk versin diye, patron gelip "İşleri yetiştir yoksa çıkarken muhasebeye uğra!" dediğinde de yapışın çikolataya. Ama her çikolataya değil. Bitter olması lazım. Bitter çikolata, vücudunuza salacağı endorfin sayesinde üstünüzdeki kaygıları silip süpürecektir. Umarsızca bitter çikolata yiyebilisiniz, en nihayetinde kovulsanız bile şirketten en mutlu ayrılan çalışan olarak tarihe geçersiniz. 

7. Süt
Bir bardak sütün barındırdığı triptofan vücudumuza girdiğinde serotine dönüşür. Yani bir anda otomatik pilota bağlarsınız. Kan basıncınız normalleşir, üstünüze garip bir rahatlık çöker. O kadar rahatlarsınız ki, gün sonu hesabını kapatırken mışıl mışıl uykulara bile dalabilirsiniz. 

8. Siyah çay
Ofiste bir çoğumuz deli gibi kahve içer dururuz. Farkında olmadan kahve içerek içimize stres tohumları ekiyoruz aslında. Ayık olmak, zinde olmak için tükettiğimiz kahve üstümüze yıkılan işlerin altından kalkmamıza yardımcı olmamakla birlikte, bize garip bir de stres yüklüyor. Peki kahve yerine ne içmek lazım? Siyah çay içeceksin canım kardeşim. Günde 4 kez siyah çay içerseniz stres hormonu olan kortizolu kafasına vura vura vücudunuzdan kovabilirsiniz. Bu ay maaşlar geç mi yattı? Yapıştır oradan bir siyah çay, çaylar beş oldu! 

9. Antep fıstığı
Antep fıstığı yemek de strese karşı bir başka silah. Antep fıstığı barındırdığı sterolleri sayesinde kan damarlarını rahatlatır ve siz farkına varmadan üzerinizdeki baskıyı hafifletir. Yalnız günde bir avuçtan fazla yememek lazım, öbür türlü müşteri arayıp "Bizim iş ne oldu?" diye sorduğunda kendinizi "Güzel oldu güzel..." derken bulabilirsiniz ki bu hoş bir şey olmaz. 

10. Hepsinin üstüne bir bardak soğuk su

Bir bardak soğuk su içip yürüyüş yapan vücudunda endorfin hormonunu harekete geçirmiş olur. Yukarıda saydığımız tüm besinlere karşı antipatiniz varsa, bari bunu yapın da kendinize bir hayrınız olsun.

Mesai sonunda patronun sabah gönderdiği önemli maili yeni mi görmüş oldunuz, üstüne bir bardak soğuk su içip bir yürüyüş yapın. Belki yürürken koşmaya ve kaçmaya başlarsınız, bir daha da o işyerine dönmeyerek tüm sorunları kökünden çözmüş olursunuz. En güzeli, stresle mücadele etmek için çayla çorbayla uğraşana kadar biraz sağlıklı beslenin, nasıl olacak derseniz işte size sağlıklı beslenme!
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.