Piramit Haber

House MD Dizisinin Senaristi, Marmara Tıp Öğrenci Kongresi’ne Geldi

Sağlık

House MD Dizisinin Senaristi, Marmara Tıp Öğrenci Kongresi’ne Geldi....

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kongresi (MaSCo - Marmara Student Congress), bu sene 24-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Kongreye, dünyada izlenme rekorları kıran House MD dizisinin senaristi ve medikal danışmanı Yardımcı Doç. Dr. Lisa Sanders konuk oldu. Lisa Sanders, kongrede yaptığı konuşmada, House dizisiyle, hastaya tanı koymanın zorluğunu ve tanı koyarken hasta öyküsü almanın önemini vurguladıklarını söyledi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kongresi MaSCo’nun bu yıl 13.sü düzenlendi. 24-26 Mayıs tarihlerinde, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde yapılan kongrede, öğrencilerin özgün bilimsel araştırmalarının sunumları ve alanında söz sahibi değerli akademisyenlerin konferansları yer aldı.

“House, Sherlock Holmes’tan Esinlenilerek Hayat Buldu”

 MaSCo’ya, dünyaca ünlü House MD dizisinin senaristi ve medikal danışmanı Yardımcı Doç. Dr. Lisa Sanders konuk olarak katıldı. Kongrenin açılış panelinde onur konuğu olan Lisa Sanders, “Hastalık Tanı Sanatı” konulu bir konuşma yaptı. İstanbul’u çok beğendiğini ifade eden Sanders, konuşmasına “Kongre davetini aldığımda çok heyecanlandım. Çünkü bu ülke benim hayallerimde yaşayan bir yerdi ve burada olmak hayal gibi...” sözleriyle başladı.

House MD dizisinin yazdığı tıbbi tanı köşesinden ilham alınarak ve House karakterinin tıbbın Sherlock Holmes’unu yaratmak amacıyla hayat bulduğunu ifade eden Sanders, “İzleyiciler, “House gerçek mi?” diye soruyorlar. Öyle olmadığını biliyorsunuz. House, kendini beğenmiş, uyuşturucu bağımlısı bir doktor olsa da teşhis koymaya bayılıyor. Çok zeki ve bunu hastaya tanı koymakta kullanıyor.” dedi.

House dizisiyle, hastaya tanı koymanın zorluğunu ve tanı koyarken hasta öyküsü almanın önemini vurguladıklarını belirten Lisa Sanders, tanı koyarken hastaya bütün olarak bakmak gerektiğini, House gibi zor tanıları koyanların genelde pratisyen hekimler ya da dahiliye uzmanları olduğunu, çünkü onların vücudun her yerine baktıklarını söyledi.

“Teşhis, Hasta Hikayesinden Gelir”

 Sanders, teknolojinin gelişmesiyle birlikte doktorların hasta hikayesinden ve fiziksel muayeneden uzaklaştığını ve teşhisi test sonuçlarına bakarak verdiğini belirtti. Hasta sayısının yüksek, doktor sayısının az olması nedeniyle, ABD’de doktorların hastaya 11-16 dakika ayırabildiğini ifade eden Sanders, bu sürenin 2001’de 21 dakika olduğunu ifade etti. Doktorun hasta hikayesi almanın uzun süreceğini düşündüğünü, oysa bunun hastayla yapılan görüşmeyi en fazla 2,5 dakika uzattığını belirten Sanders, hasta hikayesi almayan doktorun tanıyı kaçırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Sanders, “Hastanın konuşmasına izin verirsek, onlar bize sorunlarının ne olduğunu söylüyorlar. Doktorlar hasta hikayesini tam dinlese, bu kadar teste gerek kalmayacak. Testler pahalı ve yavaş. Oysa doktor biraz düşünüp kafasını kullansa 10 dakikada sorunu çözecek belki...” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Yardımcı Doç. Dr. Lisa Sanders’a, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kongresi tarafından bir hediye takdim edildi. Lisa Sanders, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda çalışıyor ve 2002 yılından beri New York Times gazetesinde popüler “Tıbbi Tanı” köşe yazısını hazırlıyor. Lisa Sanders, hastalık tanısında karar süreci ve yapılan hatalarla ilgili araştırmalar yapıyor.

Öğrenci Kongresi Bu Yıl Ulusal Bir Format Kazandı

 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne özgü ICP (Introduction to Clinical Practice-Klinik Uygulamaya Giriş) programı çerçevesinde, ilk 3 dönem öğrencileri, danışman hocalarının yardımlarıyla sene içinde özgün bir araştırma yapmakla yükümlü... Öğrenciler, bu program sayesinde hem bilimsel araştırma yapma metotlarını öğreniyor hem de sunum yapabilme becerisini kazanıyor. Öğrenciler bu projelerinin sonuçlarını, gelenekselleşen MaSCo’da katılımcılara sunuyor.

Bu yıl ulusal bir formata dönüştürülen kongreye diğer tıp fakültelerinde okuyan öğrenciler de kabul edildi ve kongrede bu öğrencilere bilimsel araştırmalarını sunma olanağı tanındı. MaSCo, farklı fakültelerden öğrenci ve akademisyenleri bir araya getirerek meslek hayatları boyunca sürdürecekleri sağlam ilişkiler kurmalarına yardımcı oluyor. Kongreye, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve farklı fakültelerden gelecek öğrencilerle birlikte günlük 650-700 kişi katıldı.

Kongreye Çeşitli Üniversitelerden Uzman Akademisyenler Katıldı 

 Kongrede, alanında uzman akademisyenlerin katılacağı paneller ve konferanslar da düzenlendi. MaSCo’da bilimsel programın yanı sıra medikal ve tıp dışı konularda atölyeler de düzenlendi.

Bilimsel programda yer alan bazı akademisyenler şöyle:

 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Pamir, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Şubesi Şube Müdürü Bahri Kemaloğlu, Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın, Uluslararası Behçet Hastalığı Derneği Genel Sekreteri ve Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Galatasaray Eski Doktoru Dr. Barış Çakır, Marmara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar ve Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.