Piramit Haber

Hemoglobin - HGB Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Sağlık

Hemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Oksijeni +2 değerlikli demir içeren hem molekülleri ile bağlar. Başlıca sentez yeri eritrosit üretimi sırasında kemik iliğidir. Yaş, cinsiyet ve türe göre küçük farklılıklarla da olsa kanda belli bir değerin altında bulunmasına Anemi, yüksek miktarda bulunmasına ise polisitemi denir. Hemoglobinin prostetik grubu hem, proteiniyse globulindir.

İÇİNDEKİLER:

Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin (HGB) için normal aralık: Hemoglobin (HGB) düşüklüğü ne anlama gelir? Hemoglobin (HGB) yüksekliği ne anlama gelir? Hemoglobin Testi Nedir? Test Örneği

Hemoglobin (HGB) Nedir? HGB, yani Hemoglobin, kanda demir molekülü içeren kırmızı kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. Her bir hemoglobin proteini, vücut boyunca kırmızı kan hücreleriyle dört oksijen molekülü taşıyabilir. Vücudun milyarlarca hücresinin her birinin kendini tamir etmek ve korumak için oksijene ihtiyacı vardır. Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin disk şeklindeki şeklini almasında ve korunmasına yardımcı olur ve bu da onların kan damarları yoluyla kolayca hareket etmesine yardımcı olur. Hemoglobin düzeyinizin normalden düşük olduğunu durumlarda, anemiye işaret eder. Anemi, vitamin eksikliği, kanama ve kronik hastalıklar gibi birçok farklı nedene sahip olabilir.

Hemoglobin (HGB) için normal aralık:

Erkekler için, desilitrede 13,5 ila 17,5 gram Kadınlar için, desilitrede 12.0 ila 15.5 gram Çocuklar için normal aralıklar yaş ve cinsiyete göre değişir. Normal bir hemoglobin seviyesi aralığı, bir tıbbi uygulamadan diğerine farklılık gösterebilir.

Hemoglobin (HGB) düşüklüğü ne anlama gelir? HGB, hemoglobin düşüklüğü, kişinin hemoglobin seviyesi ölçülürken, yaş ve cinsiyete göre kabul edilen sınırların altında kalmasıdır. Düşük hemoglobin düzeyleri genellikle bir kişinin anemiye sahip olduğunu gösterir. Birkaç çeşit anemi vardır:

Demir eksikliği anemisi: En sık görülen tiptir. Bu tür anemi, bir kişinin vücudunda yeterli miktarda demir bulunmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini yapamadığı zaman ortaya çıkar. Anemi genellikle kan kaybından kaynaklanır, ancak aynı zamanda demirin yetersiz emilimi nedeniyle de olabilir. Örneğin, mide baypas ameliyatı geçirdiğinde olabilir.

Gebelikle ilişkili anemi: Gebelik ve doğum önemli miktarda demir gerektirdiği için ortaya çıkan bir demir eksikliği anemisidir.

Vitamin eksikliği anemisi: Beslenmede B12 vitamini veya folik asit (folat olarak da adlandırılır) gibi düşük seviyelerde besin maddeleri olduğunda ortaya çıkar. Bu anemiler kırmızı kan hücrelerinin şeklini değiştirir, bu da onları daha az etkili kılar.

Aplastik anemi: Kemik iliğindeki kan oluşturan kök hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğradığı ve daha az kırmızı kan hücresi ile sonuçlanan bir bozukluktur.

Hemolitik anemi: Başka bir durumun sonucu olabilir veya kalıtsal olabilir. Alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması durumudur.

Orak hücreli anemi: Hemoglobin proteininin anormal olduğu kalıtsal bir durumdur. Bu, kırmızı kan hücrelerinin, orak şeklinde ve sert olup, bunların küçük kan damarlarından akmasını engeller.

Aneminin Nedenleri Aneminin en bilinen diğer nedenlerinden bazıları da şunlardır:

Böbrek hastalığı Karaciğer hastalığı Hipotiroidi Talasemi(Akdeniz Anemisi) (düşük seviyelerde hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerine neden olan genetik bir bozukluk)

Anemi (kansızlık) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiler için makalemize buradan bakınız!

Daha önce anemi teşhisi konulduysa, normalden daha düşük bir hemoglobin seviyesi, tedavi planınızı değiştirmeye ihtiyaç duyabileceğini gösterebilir.

Hemoglobin (HGB) yüksekliği ne anlama gelir? Hemoglobin (HGB) yüksekliği, kan tahlilinde kanda ölçülen hemoglobin düzeylerinin kişinin yaş ve cinsiyetine göre kabul edilen sınırların üzerinde olması durumudur. Yüksek hemoglobin seviyeleri nadir görülen kan hastalığı, polisitemi belirtisi olabilir. Vücudun çok fazla alyuvar yapmasına ve kanın normalden daha kalın olmasına neden olur. Bu pıhtılara, kalp krizlerine ve felçlere yol açabilir. Tedavi edilmezse yaşam boyu sürebilen ve ölümcül olabilen ciddi durumdur.

Normal sonuçlardan daha yüksek Hemoglobin seviyeniz normalden daha yüksekse, bunun nedeni aşağıdakilerden biri veya birkaçı olabilir:

Polisitemi vera (kemik iliğinizin çok fazla kırmızı kan hücresi oluşturduğu bir kan bozukluğu) Akciğer hastalığı Dehidrasyon Yüksek irtifada yaşamak Sigara ve tütün kullanımı Ateş Aşırı kusma Aşırı fiziksel egzersiz

Eğer daha önce polisitemi vera teşhisi konulduysa, artmış bir hemoglobin seviyesi tedavi planınızı değiştirmeye ihtiyaç duyduğunu gösterebilir. Hemoglobin seviyeniz normalin altında veya üstünde ise, doktorunuz hemoglobin test sonuçlarını diğer testlerin sonuçlarıyla birlikte değerlendirmek isteyebilir veya sonraki adımları belirlemek için ek testler gerekebilir.

Hemoglobin Testi Nedir? Anemi ya da polisiteminiz varsa, durumun şiddetinin değerlendirilmesi ve tedaviye yanıtın izlenmesi için, Genellikle, çeşitli nedenlerle istenebilecek bir tam kan sayımı Hemogram (CBC) testinin bir parçası olarak yapılır.

Kolunuzdaki bir toplardamardan alınan kan örneği veya parmak ucu (çocuklar ve yetişkinlerde) ya da topuktan (yenidoğan) alınan kan örneğinden yapılan bir testtir.

Diğer isimleri:
Hgb; Hb İlişkili testler: Hemogram - Tam Kan Sayımı (CBC)

Test Örneği

Kan örneğinde neye bakılıyor? Bu test kan örneğindeki kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin adı verilen proteinin miktarını ölçer; kanın doku ve organlara oksijen taşıma ve atık ürün karbon dioksiti atılacağı akciğerlere iletme yeteneğinin iyi bir göstergesidir. Hemoglobin düzeyiniz düşük olduğunda, vücudunuzun yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak yorgunluk ve halsizliğe neden olduğu bir durum olan aneminiz olabilir.

Hemoglobin KKH sayısı artışı ile yükselir. Vücudunuz KKH üretimini azaltır, KKH yıkımını artırır ya da kanama ile kan kaybedilirse hemoglobin anemiyi gstererek düşer.

Test için örnek nasıl alınır? Kolunuzdaki bir toplardamardan iğne yerleştirilerek ya da parmak (çocuklar ve yetişkinlerde) ya da topuktan (yenidoğan) alınan kan örneği alınır. Test için hiçbir hazırlık gerekmez.

Hangi amaçla kullanılır? Hemoglobin testi sağlık durumunuzun değerlendirilmesinin bütüncül bir parçasıdır.

Testin kullanılma amaçları:

Anemi ya da polisitemi şiddetinin ölçülmesi Anemi ya da polisitemi tedavisine yanıtın izlenmesi Anemi şiddetli olduğunda kan transfüzyonuna karar vermeye yardımcı olması

Ne zaman istenir?
Hemoglobin testi genel sağlık taraması dahil olmak üzere birçok farklı nedenle istenen tam kan sayımının (TKS / CBC) bir parçası olarak istenir. Test sürmekte olan kanama sorunları ya da kronik anemi ya da polisitemisi olan hastalarda da tekrarlanır.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.