Piramit Haber

Hamilelikte Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Hamilelikte burun kanaması daha sık yaşanır. Çünkü gebelikle beraber progesteron adlı hormon yükselir ve progesteron hormonu damarların genişlemesine yol açar. Bu da burunda kanama ile sonuçlanır. Bu yüzden genelde endişe verici bir durum değildir.

Burun kanatlarını kapatmak ve buz uygulamak sayesinde kanama duracaktır. Hamilelikte burun kanaması yüksek tansiyondan veya kanama sorunlarından kaynaklanıyorsa doktor muayenesi şarttır.

Hamilelikte Burun Kanaması Neden Olur?

1) Damarların Genişlemesi Burun kanamaları hamilelikte bir miktar artma eğiliminde oluyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri, bebeğin daha iyi beslenebilmesi için damarların genişlemesi. Burnun hassas damarları, bu genişlemenin neden olduğu basınca dayanamazsa hamilelikte burun kanaması oluşabiliyor.

2) Soğuk Algınlığı Diğer zamanlarda da burun kanamasına yol açabilen aşağıdaki etkenler hamilelikte burun kanamsının nedeni olabilir:

Burundaki mukoza tabakasının kuru olması Soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi üst solunum yolu iltihapları Odadaki nemin azalmasına neden olan klima, ısıtıcı gibi iklimlendirici cihazların çalışması Darbe almak

3) Yüksek Tansiyon Yüksek tansiyon, hamile kadında istenmeyen sonuçlara neden olabilecek tehlikeli bir sorundur. Hamilelikte burun kanamasına neden olabilecek yüksek tansiyon, dikkatli takip ve bazen de müdahale gerektirir.

4) Kanama Sorunları Hamilelikte burun kanamasının nedeni nadiren de olsa kanama sorunları olabilmektedir. Kanın pıhtılaşma mekanizmasında aksamaya yol açan hemofili, Von Willebrand hastalığı gibi sorunlar beklenmedik burun kanamalarına yol açabilir.

Bu sorunların varlığında doktorunuz normal doğum yerine sezaryen doğum önerebilir.

Hamilelikte Burun Kanaması Nasıl Geçer? Burun kanamasına iyi gelen şu tedavileri uygulayabilirsiniz:

1) Burnunuzu Kapatın Hamilelikte burun kanaması söz konusu olduğunda ilk yapılması gereken oturmak ve burun kanatlarınızı iki parmağınızla kapatmaktır. 5-10 dakika boyunca hafifçe baskı uygulayarak burnunuzu kapatın. Saatinizi kontrol edin; 10 dakikalık bir süre beklediğinizden daha uzun olabilir.

Başınız kalp hizanızdan yüksekte olsun. Uzanmayın ve başınızı geriye yatırmayın. Kan yutabilir, bulantı ve kusma yaşayabilirsiniz. Parmağınızı hiç çekmeyin ki pıhtılaşma süreci bölünerek en baştaki kanama yoğunluğu geri dönmesin.

2) Buz Uygulayın Soğuk etki kan damarlarını büzerek kanamayı azaltır. Bir elinizle burnunuzu kapatırken diğer elinizle bir buz torbasını on dakika boyunca burnunuza uygulayın. Kan durmazsa (şiddetli kanama olmadığı sürece) bir on dakika daha buz uygulayın ve burnunuzu kapatın. 20 dakikanın sonunda kan hâlâ durmamışsa hastaneye gitmelisiniz.

3) Vazelin Burnunuzun içine vazelin veya nemlendirici kremler uygulayarak mukoza tabakanızın yumuşamasını ve nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Salin solüsyonlar da çok miktarda kullanılmadıkları sürece rahatlatıcı etki sağlayabilir. Doktor önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.

C Vitamini: Damarları güçlendirerek hamilelikte burun kanamasının önüne geçebilir. Kivi domates, biber gibi C vitamini içeren gıdaları bolca tüketiniz. C vitamini takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

4) Koruyucu Önlemler Aşağıdaki önlemler hamilelikte burun kanamasının tekrar etme riskini düşürecektir:

Sıvı tüketimini artırın. Bu sayede burnunuzdaki mukoza tabakasının nemli kalması kolaylaşır. Burnunuzu sümkürürken nazik ve yavaş hareket edin. Hapşırırken ağzınızı açık tutmaya çalışın. Özellikle kış mevsiminde kuru havaya maruz kalmamaya çalışın. Gerekirse odanızda nemlendirici cihazlar çalıştırın. Ağır parfümler kullanmayın. Sigara dumanına maruz kalmayın.

5) Yüksek Tansiyon Tedavisi Yüksek tansiyon ile birlikte hamilelikte burun kanaması söz konusu olduğunda konuya biraz daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Burun kanaması ile birlikte aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkarsa hastaneye gitmelisiniz:

Tansiyonun 14 e 9’dan yukarı çıkması Şiddetli baş ağrısı Baş dönmesi, baygınlık İshal

Dikkat: Hamilelikte yüksek tansiyon söz konusu olduğunda hiçbir şekilde doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Siz ve bebeğinizi için en uygun ilaç türü ve dozunu doktorunuz belirleyecektir.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.