Piramit Haber

Hamilelikte B12 Eksikliğine Dikkat!

Sağlık

Yeterince B12 vitamini almayan gebe kadınlarda bebeğin bir doğum kusuruna sahip olma ihtimali artıyor.

ABD’deki National Institute of Child Health and Human Development (Amerikan Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Kurumu) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erken hamilelik döneminde B12 eksikliğine sahip kadınlarda, bebeğin spina bifida gibi nöral tüp defektine (sinir yolu kusuruna) sahip bir hastalıkla doğma ihtimali 5 kat fazla.

Araştırmayı yöneten Dr. Duane Alexander B12 vitamininin sinir sisteminin çalışması ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde temel bir vitamin olduğunun altını çiziyor ve şunları söylüyor:”Araştırma sonuçları düşük B12 seviyesine sahip kadınlar kendi sağlıklarında riskler taşımasının yanında, bebeklerinin de ciddi doğum kusurlarıyla doğma ihtimalini artırıyorlar.”

Araştırmacılar doğum yapacak kadınlarda, hamileliğin erken dönemindeki kadınlarda ve gebe kalmayı bekleyen kadınlarda B12 vitamini açısından zengin bir diyetin önemine dikkat çekiyorlar. Önceden B12 seviyesinin kan tahlili ile belirlenip, bu konuda adımlar atılmasını şiddetle öneriyorlar.

B12 vitamini kırmızı et, karaciğer, yumurta ve beyaz ette bolca bulunmakta. Vejeteryan diyetle beslenenlerde ya da B12 emilimini azaltacak bağırsak yolu problemine sahip kadınlarda, B12 eksikliği ile karşılaşma ihtimali çok daha fazla.

B12 Eksikliği ve Hamilelik Nöral tüp defekti beyin ve omuriliği etkileyen doğum kusurlarını içerir. Bunlar spina bifida (bebekte bölgesel felçe neden olabilir) ve anasefalidir (beynin ve kafatasının çok az geliştiği ölümcül bir hastalık.)

Folik Asitin (folat, B9 vitamini) sentetik formu nöral tüp defektini ciddi ölçüde azaltabilir. Araştırmacılar doğum kusurlarının engellenmesinde folik asitin çok önemli bir rol üstlenebileceğini belirtiyor.

Pediatrics dergisinde yayımlanan eski bir araştırmaya göre, araştırmacılar 1983 ve 1990 yılları arasında bir grup İrlandalı kadını gözlemlemişler. Bu kadınlar sağlıklı hamilelik yaşayanlar ve bebekleri bir nöral tüp defekti ile doğanlar arasından seçilmiş. Folat değerleri de analize dahil edilmiş.

Bu kadınlar arasında B12 vitamini değerleri düşük olanlarda (250 ng/L altı) bebeğin bir nöral tüp defekti ile doğma ihtimali diğerlerine göre 3 kat fazla çıkmış. 150 ng/L altı olanlarda ise bu ihtimal (400 ng/L’dan yüksek olanlara göre) 5 kat daha fazla olmuş.

Araştırmacılar bu sonuçların doğruluğuna kanaat getirebilmek için başka araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu söylüyorlar. Ama B12 seviyesi 300 ng/L’dan düşük kişiler için risk bulunduğunu ve hamilelikte B12 eksikliğine çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

B12 eksikliği ile ilgili detaylı bilgi için bu makalemize bakınız: B12 Eksikliği – Belirtileri ve Tedavisi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.