Piramit Haber

Görmeyen Anne Adayları İçin Müjde !

Sağlık

Bebeğin anne karnındaki ultrason görüntüsünden üç boyutlu yazıcıyla maketi yapılıyor. Bu sayede görme engelli anne adayı bebeğini hissediyor.

Anne karnındaki bebeğinize dokunabileceğinizi, onun ağzını, burnunu, kulaklarını hissedebileceğinizi biliyor musunuz? Özellikle görme engelli anne adaylarının yerine kendinizi koyun. Gözlerinizi kapatın ve bebeğinizi hissettiğinizi düşünün. Müthiş değil mi? İşte bu fikirden yola çıkan üç genç Türk girişimci doktor, bu sistemi Amerika ve Kore'den sonra Türkiye'de gerçekleştirdi. Amaçları, görme engelli anne adaylarına bu duyguyu yaşatabilmek. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Radyoloji ihtisası yaparken tanışan Cesur Samancı, Fatih Emre Ustabaşıoğlu ve Deniz Can Aliş, geçtiğimiz yıl Chicago'da düzenlenen radyoloji kongresine katıldıktan sonra, anne karnındaki bebeğin ultrason görüntüsünü üç boyutlu bir maket model halinde oluşturmaya karar verdi. Ve sonuç; anne karnından ultrasonla alınan datanın birebir aynısı yazıcılarla basılabiliyor! Üç arkadaş önümüzdeki sene Chicago'daki kongrede projeyi sunmak için hazırlıklara başladı bile... Cesur Samancı, Fatih Emre Ustabaşıoğlu ve Deniz Can Aliş projeyi anlattı...

Bu fikir nereden çıktı?

Geçen sene Kasım ayında Chicago'daki radyoloji kongresine katıldık. O kongrede şunu gördük; artık radyoloji tamamen üç boyutlu makineler üzerinden, yazıcılar üzerinden gerçekleşecek. Bir kalça protezini üç boyutlu cihazda titanyumdan basmışlar ve bunu bir hastaya birebir şekilde yerleştirebilmişler. Bundan çok etkilendik. Daha sonra aklımıza 'Anne karnındaki bir bebeğin modelini yapabilir miyiz?' diye bir düşünce geldi.

SADECE AMERİKA VE KORE'DE YAPILIYOR

Yurt dışında nerelerde yapılıyor bu modelleme?

Araştırdığımızda Amerika'da görme engelli bir anneye bunu yapmışlar. Videosu da var zaten sosyal medyada. Kore ve Amerika'da yapılıyor sadece. 'Biz de bunu yapabilir miyiz?' diye düşündük. 'Başka yapan var mı?' diye değerlendirdiğimizde Türkiye'de bunu yapan bir şirket, kurum, kuruluş olmadığını gördük. Ultrason datasından bu yapılabilir mi diye çalışırken bayağı bir zaman ayırdık, çabaladık ve sonunda başardık.

Maliyetli bir şey mi?

Bunun tahmininizden çok daha fazla bir maliyeti ve gerçekten arka planında ciddi bir çalışma var.

 Peki, bu bir Türk şirketinin eseri mi?

Tabii, tamamen kendi çabalarımızla, kendi mücadelemizle biz üç radyolog arkadaş olarak geliştirdik. Yazıyıcı alabilmememiz için şirket kurmamız gerekiyordu. Şirketi kurduk. Yazıcıyı yurt dışında çalışan bir firma aracılığıyla buradan aldık. Malzemeleri yurt dışından getirdik.

 Kadın doğum uzmanı hocalar ne diyor? Tepkiler nasıl?

Kadın doğum uzmanı hocalarımıza gittiğimizde hepsi çok beğendi. Diğer yandan da böyle bir şeyi yapmış olmamızdan gurur duydular. Zaten hocalarımız aracılığı ile şimdiye kadar 15 aileye model teslimi yaptık.

DERNEKTEN HABER BEKLİYORUZ

 Görme engelli anne adaylarına ulaşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Altı Nokta Körler Derneği ile irtibata geçtik. Altı Nokta Körler Derneği'nin başkanı, görme engelli bir anne adayı bulmak için çalışıyor. Şu ana kadar bulunamadı. Biz zaten özellikle bunu görme engelli gebelere bir sosyal sorumluluk projesi olarak ücretsiz yapmak, hediye etmek istiyoruz. Ne kadar görme engelli hamile varsa bunu ücretsiz yapacağız, çünkü o çok ayrı bir hissiyat. Biz görme engelli annenin, bebeğinin üç boyutlu modellemesine dokunurkenki videosunu izlerken gerçekten çok etkilendik. Annenin oradaki gözyaşları çok dokundu bize, böyle bir şeye aracı olabilirsek biz de çok mutlu oluruz.

Bu, kırılabilir bir madde mi?

Sert plastik olduğu için, plastik tozundan yapıldığı için kırılması biraz zor. Malzeme olarak plastik tozunu seçtik ki; ileride çocuklar eline alsa bile kırılma ve batma tehlikesi olmasın.

 Bir maketin tamamlanması kaç saat sürüyor?

Yaklaşık altı-yedi saatte tüm kalıbı tamamen çıkıyor diyebiliriz.

 Daha çok kaç haftalık ultrason görüntüsünü alıp bebeğin maketini teslim ettiniz?

26-28'inci haftalar bizim açımızdan çok daha iyi ama genelde 24-26'ncı hafta civarındaki ultrasonlar geliyor. Genelde aileler ikinci ultrasondan sonra hemen modellemelerini istiyorlar.

DOKTOR BABADAN EŞİNE SÜRPRİZ BEBEK MODELLEMESİ

Rakibe -Kamil Demir çifti, dört yıllık evli. Sekiz aylık hamile Rakibe Demir, görme engelli bir anne adayı olmamasına rağmen doktor eşi Kamil Demir ile oğulları Rüzgar için üç boyutlu modelleme yaptırmaya karar verdi. Rakibe Demir, Rüzgar bebeğin maketini eline aldığında neler hissettiğini şu sözlerle anlattı: "Minik bebeğimin maketine dokunmak ve onu hissetmek çok güzel bir duygu. Özellikle görme engelli anne adayları açısından mükemmel bir şey olduğunu düşünüyorum. Çünkü onlar her şeyi dokunarak hissediyorlar. Bir annenin daha doğmadan bebeğinin bütün hatlarına dokunabiliyor olması müthiş bir his diye düşünüyorum."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.