Piramit Haber

Dışkının Siyah Olması Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Dışkının siyah olması, sindirim kanalında bir kanama olduğunun güçlü bir belirtisidir. Bu sorun geniz bölgesindeki hafif bir yara olabildiği gibi, hayati tehlike içeren ciddi bir hastalık da olabilir. Doktor kontrolü şarttır.

Dışkının Siyah Olması Nedenleri

1) Sindirim Kanalı Kanamaları Dışkının siyah olması ağızda, yemek borusunda, midede veya ince bağırsağın ilk bölümlerinde bir kanama olduğunun göstergesi olabilir.

Aşağıdakilerden biri söz konusu olabilir:

Ağız veya burun kanaması Karın bölgesine veya yemek borusuna darbe almak Sindirim kanalının çizilmesine yol açan sivri, büyük veya sert yabancı cisimler Özafagus varis yırtılması (yemek borusunda damarı genişlemesinin yırtılması) Şiddetli Reflü Aşırı miktarda alkol almak Mide veya ince bağırsak ülseri Mide iltihabı Gastrit Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları Bağırsak iskemisi (bağırsağın bir bölümüne kan gitmemesi nedeni ile doku kaybı yaşanması) Radyasyon tedavileri Mide kanseri veya sindirim kanalının diğer bölgelerinde ortaya çıkan kanserler

2) Bazı İlaçlar Reçetesiz satılan bazı ilaçlar bile çok veya uzun süreli kullanımlarda kanamaya ve kakanın siyah olmasına yol açabilir.

Ancak aşağıdaki ilaçlar az miktarda alındıklarında da kanamaya yol açabilir:

Aspirin, warfarin, clopidogrel gibi kan incelticiler Ibuprofen, naproksen gibi NSAID iltihap giderici ağrı kesiciler Yoğun etkili bitkisel takviyeler

3) Renk Değişimi Aşağıdaki etkenler kanama olmaksızın dışkının siyah olmasına yol açabilir:

Demir destekleri Pepto bismol veya Kaopectate gibi bizmut içeren ilaçlar Kömür (karbon) ilaçlar Maalox Kanlı et, pancar siyah meyankökü veya yabanmersini gıdalarının aşırı tüketimi

4) Yenidoğan Kakası Bir bebekte doğduktan sonraki ilk iki-dört gün boyunca dışkının siyah olması tamamen sağlıklı bir durumdur. Mekonyum isimli bu kakanın rengi, anne karnında yutulan amniyon sıvısından kaynaklanmaktadır.

Dışkının Siyah Olması Nasıl Geçer? Dışkının siyah olması tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Bir diş sorunu vb. nedeni ile çok fazla kan yuttuğunuzdan emin olduğunuz durumların haricinde doktor muayenesi şarttır. Aksi takdirde şiddetli kansızlık (anemi) çekebilir, kan kaybına uğrayabilir veya şoka girebilirsiniz.

Bu muayene esnasında aşağıdaki sorulara hazırlıklı olmalısınız:

Dışkı ne kadar uzun süredir siyah? Makattan kan gelmesi, dışkıda kan veya kan kusma gibi sorunlar yaşadınız mı? Kullandığınız ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler nelerdir? Başka bir hastalık belirtiniz var mı?

Bu sorulara alınan yanıtlar ve diğer tahliller sayesinde kanamanın nedeni tespit edilecektir. Sonrasında aşağıdaki tedavilerden biri önerilebilir:

1) Kanamanın Durdurulması Gerekli tahlillerden sonra, doktorunuz bir endoskopi cihazı yardımı ile kanamanın yerini tespit edecektir. Sonrasında aşağıdaki müdahalelerden en uygun olanını uygulayabilir:

Isıl sondalarla yarayı dağlayabilir. (Özellikle ülserler için bu yöntem önerilebilir.) Kriyoterapi ile anormal damarları dondurabilir. Klipslerle açık yarayı kapatabilir. Siyanoakrilat bazlı doku yapıştırıcıları şırınga ederek kanayan damarı mühürleyebilir.

2) İlaç Değişimi Kanamanın nedeni kullandığınız bir ilaç ise alternatif tedavi yöntemleri önerilecektir. Bitkisel takviyeler kanamaya yol açıyorsa, sonlandırmanız istenecektir. Kanama olmaksızın dışkının siyah olmasına yol açan ilaç ve gıdalar ise sorun teşkil etmez.

3) Cerrahi Müdahale
Bağırsak iskemisi, doku yırtılmaları, büyük yara veya kanser vakalarına cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Yorumlar (16)

RIdvan Özkan 5 Yıl Önce

Kabızdım ve dışkıma baktım kapkara... nedeni nedir?

G ksjsjs 5 Yıl Önce

Çok fazla bağırsakta durduğu icin

Seher Göçer 5 Yıl Önce

Sulinex xr 150mg kullanıyorum ve siyah dışkılama oluyor zararı varmidir

Şenol gülümser 5 Yıl Önce

Karnım hem şiş hem de kapkara dışkım var dört gündür.

Abdullah aykut 5 Yıl Önce

Benimde anüs bölgemde yırtılma var ilaç kullanıyorum krem falanda dışkım kaçgündür siyahtır anüsteki yırtılmadan kaynaklı olabilirmi acaba

kadir Yumşak 4 Yıl Önce

Beyefendi bende de aynı sorun var sebebi ilaç mı doktora başvurayım mı?

Volkan Yıldırım 4 Yıl Önce

4 gündür şişkinliğim var, yoğun gaz ve katı dışkım var ama siyaha dönük. 3 gün öncede peçeteyle sildiğimde açık pembemsi bir kan gördüm ama sonrası dışkımda görmedim nedir bu acaba doktora gitmeli miyim?

Salih 4 Yıl Önce

Ispanak yenildiğinde de dışkı kapkara oluyor.

şenol balıkcıgil 4 Yıl Önce

Benimde büyük abdest yaparken siyah geliyor 4 gündür

Serkan 3 Yıl Önce

Merhaba bende karin ağrısı vardı iç hastalıklarına gittim SİMFLAT 40 KULLANDIM dışkı siyah oldu ilacı kullanmadan önce diski normaldi sebebi ne olabilir

Elif 3 Yıl Önce

Sürekli kabızım, 3 kere doktora gittim, kan alıp hep gönderildim. Dışkım simsiyah ve parça parça..

Kübra 3 Yıl Önce

Aknetrent sivilce ilacı kullanıyorum 3 . ayımdayım günlük 30 mg ufak çaplı kanamam oldu ilk zamanlar şimdi ise siyah dışkılama oluyor ama kanamam yok ilacı durdurmalımıyım ?

Perihan 3 Yıl Önce

3.5 aylık hamileyim yaklaşık 1 aydır diskim simsiyah düzelir diye bekliyorum pandemi nedeniyle hastaneye de gidemiyorum ne yapabilirim neden oluyor?

Zeynep Şıker 3 Yıl Önce

2 gündür dışkı rengi siyah kan tahlillerim temiz gaita tahlillerim temiz gizli kan yok daha önce uzun yıllar ülser tedavisi görmüştüm ama uzun süredir iyiydim siyah dışkı neden devam ediyordur

Serpil 3 Yıl Önce

Annemin 4 gündür zift gibi ve ishal gibi dışkısı çok zayıf yaş 96 dr istemiyor ne yapabilirim seneler önce mide ve pagirsakta kanser dediler ben kızıyım tşk ederim

Ben Müjgan 1 Yıl Önce

Ben bugün dışkımın siyah olduğunu gördüm ama ondan sonra karnım ve belim ağrımaya başladı sebebini bilmiyorum

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.