Piramit Haber

Dalak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sağlık

Genel olarak nefes alırken ve aşırı miktarda, ağır yemekler yendikten sonra daha da kötüleşen dalak ağrısı neden olur ve dalak ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını burada bulabilirsiniz.

Dalak bölgesinde ağrı hissedilmesinin en büyük nedeni olarak enfeksiyonlar gösterilmektedir. Bakterilerin ya da virüslerin neden olduğu dalak bölgesinde ağrılara yol açan çeşitli enfeksiyonlar bulunmaktadır.

Dalak Ağrısı Neden Olur?

1) Enfeksiyonlar Dalak ağrısının en yaygın nedeni bakteriyel, viral veya parazitik olabilen enfeksiyonlardır. Dalak ağrısına ve büyümesine neden olan enfeksiyonlar şunlardır:

Mononükleozis
Kandaki mononükleer monosit seviyesinin anormal bir şekilde yükselmesine neden olan yüksek ateşle birlikte lenf bezlerinin şişmesine yol açan viral bir enfeksiyondur.

Taksoplazmoz Kediler yoluyla taşınan Taksoplazma gondiilerin neden olduğu parazitik bir enfeksiyondur.

Frengi Cinsel ilişki sırasında Treponema pallidum adlı bir bakteriyle bulaşan bir hastalıktır.

2) Splenomegali Splenomegali dalak büyümesidir. Bu dalak büyümesinin nadir bir nedenidir. Çünkü dalak elastik bir kapsülle kaplı olması sayesinde normal büyüklüğünden çok daha büyük boyutlarda yırtılmadan ve patlamadan esneyebilir.

Splenomegalinin neden olduğu ağrılar orta ya da daha şiddetli boyutlarda olabilir.

Dalak büyümesi aşağıdaki hastalıklar ortaya çıkabilir:

Endokardit (kalp zarı iltihabı) Lösemi (kan kanseri) Siroz Hodgkin hastalığı Niemann-Pick hastalığı Portal hipertansiyon Amiloidoz Kistik fibroz Felty sendromu Romatoid artrit (eklem iltihaplanması) Sklerozan kolanjit

Dalak Büyümesi Hakkında Detaylı Bilgiyi Burada Bulabilirsiniz!

3) Dalak İnfarktı Dalak infarktı dalağın belirli bölümündeki bir dokunun ölümüdür. Buna dalak atardamarındaki hasar yol açar. Böylece kan akışı bloke olur ve oksijen eksikliğinden dolayı bölgesel anemi ya da doku hasarı ortaya çıkar.

Embolus dalakta kan akışının arızalanmasına iyi bir örnektir. Genellikle bu durumun belirtileri görünmez.

Orta şiddetten daha şiddetli durumlara kadar aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:

Üşütme Yüksek ateş Bulantı Kusma Kırgınlık Göğüs ağrısı Sol omuz ağrısı

4) Dalak Yırtılması Dalak yırtılması dalak kapsülünün tahribatına da neden olabilen acil bir durumdur. Dalak yırtıldığında kan abdominal boşluktan fışkırır ve yoğun bir iç kanama ortaya çıkar. Bu ayrıca şiddetli karın ağrılarına da neden olur. Dalak yırtılması bir travma ya da karın bölgesindeki bir darbe sonucu oluşur.

En yaygın nedenler şunlardır:

Trafik kazaları Bisiklet kazaları Futbol gibi sporlar sonucu ortaya çıkan sakatlıklar Şiddet ve işkence

Ayrıca sıtma, mononükleozis ve hemolitik anemi sonucu da dalak yırtılması ortaya çıkabilir. Bu koşullarda dalak kapsülü incelir ve travma ve sakatlıklar esnasında hasarlara daha kırılgan hale gelir. Kolonsokopinin de dalak yırtılmasına neden olabildiği ortaya çıkmıştır.

Dalak yırtılmasının belirtileri şunlardır:

Şiddetli karın ağrısı Bulanık görme Denge kaybı ve bayılma hissi Şaşkınlık Şuursuzluk Bulantı Solgunluk Kaygı ve tedirginlik

Dalak yırtılması bir takım fiziksel testler sonucu teşhis edilir. Karın bölgesi bölgeye dolan kan nedeniyle sert ve şişkin hale gelir. Yoğun kan kaybından dolayı kan basıncı düşer ve kalp atışları hızlanır. Düşük kan basıncı hastaya acil tıbbi müdahale gerektirir. Görüntüleme teknikleri de uygulamaya koyulur. En yaygın teknik ise görüntülü bilgisayar tomografisi taramasıdır fakat bu şiddetli dalak yırtılması vakalarında ve kontrast maddelere alerjisi olan insanlarda kullanılmaz.

Bu nedenle aşağıda verilen diğer görüntüleme testleri kullanılır:

Manyetik rezonans görüntüleme (emar) Tanısal periton lavajı Abdominal sonografik teknik

Dalak Ağrısı Nasıl Geçer?

Splenektomi Dalak ağrısının en önemli tedavisi özellikle de ağrı dalak infarktı ya da yırtılması sonucu ortaya çıkmışsa splenektomi yöntemidir. Splenektomi tüm dalağın alınması alınması işlemidir. Dalağın sadece belirli bir kısmı alınırsa buna kısmi splenektomi denir. Fakat karaciğerin aksine alınan dalak kısmı kendini yenileyemez.

Splenektomi iki yöntem kullanılarak gerçekleştirilir:

Laparatomi (Açık ameliyat) Laparoskopi

1) Laparotomi Laparotomide dalak karın bölgesinde bir kesik açılarak alınır. Kesik kaburga bölgesinin hemen altında karnın sol kısmından açılır. Dalak alınmadan önce organın kan alımı ve pankreas bağlantısı kesilir. Dalak alındıktan sonra dikiş atılır.

2) Laparoskopi
Laparoskopi karında 3 ya da 4 küçük kesik atılmasıyla uygulanan daha az yaralayıcı bir yöntemdir. Bu küçük kesiklere laparaskop ve diğer tıbbi aletler yerleştirilir. Yapılan işlemler laparoskopa bağlanan bir monitör yardımyla izlenir. Fakat bu prosedür şişmiş ve çok büyük boyuttaki dalaklar için kullanılmaz. Ayrıca obez hastalarda ve daha önceki ameliyatlarda dalak dokularında yara izi kalmış hastalarda da laparoskopi uygulanmaz.

Dalak alındığında vücut enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Bu nedenle aşılama gerekli hale gelir. Aşılar genellikle meningokoksit aşı, pnömokoksal aşı ve B tipi Haemophilus influenzaya karşı kullanılan aşıdır. Antibiyotikler ve vitaminler de ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engellemek için doktor tarafından yazılabilir. Ayrıca hastaların sıtma yayıcı ortamlardan uzak durması tavsiye edilir. Bunların yanında yüksek sakatlık riski taşıyan sporlardan uzak durulmalıdır.

Yorumlar (11)

zekai 4 Yıl Önce

ölünce hepsisi geçer deyolla doğrusa

Salih 4 Yıl Önce

Nefes alıp verdiğimde sol tarafımda acı oluşuyor yemek yiyemiyorum.

Şeyda 4 Yıl Önce

Benim de dalağımda ağrılar vardı. Doktora gittim ve kist olduğunu söyledi. Ameliyat oldum. Zor hemde çok zor.

Merve Pınar 4 Yıl Önce

Nefes alırken sürekli midem şişiyor, zorlanıyorum. Yutma ve yutkunma güçlüğü çekiyorum. Sol göğsüm, koltuk altım ve sırtımın sol tarafında aşırı ağrı var. Neden olabilir?

Ayşegül Bireciler 4 Yıl Önce

Yaklaşık bir senedir ağrılarım var, dalağımda büyüme oluyor. Ultrasona giriyorum sadece biraz büyümüş diyorlar, başka bir şey yok diyorlar ama bu beni çok rahatsız ediyor. Böyle sıkıntılar çekip doktora giden varsa buraya yazsın lütfen.

Mustafa 4 Yıl Önce

Sol tarafımda ağrı oluyordu sürekli ve biraz inceleyince dalağımda ağrı olduğunu fark ettim. Özellikler bir şeyler yerken oluyor. Çok yemekten diye düşünebilirsiniz fakat az da yesem, çokta yesem aynı ağrılarım oluyor. Bu tür ağrı çeken var mı acaba?

Melek 4 Yıl Önce

Dalak ağrım var. Tedavi yaptım fakat bir faydası olmadı. Şimdi ne yapabilirim. Tecrübe edenler yazsın lütfen.

Sahil 4 Yıl Önce

Benim dalağım yok, trafik kazasında kaybettim ve bende olmadığı için şişmiyor.

Halis 4 Yıl Önce

Tempolu 5 km koştum ve sırtımda ağrı oluştu, dalak şişti dediler zararlı mı kendini sporda yormak?

Ülkü 4 Yıl Önce

Benim sol tarafımda, önde kaburga ucunda ağrılarım var. Bu dalak ağrısı mı, yoksa pankreastanımdır bilemiyorum. Ağrılar midenin hemen yanında başlıyor. Benim gibi olanlar yazarlarsa ne yaptıklarını çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Yusuf 4 Yıl Önce

Benim dalağım da 3 aydır ağrı var. Tedavi ettim fakat faydasız oldu. Şimdi ben ne yapacağımı bilmiyorum. Benim gibi olan varsa nasıl tedaviler yaptı buraya yazarlarsa sevinirim.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.