Piramit Haber

Çocuğunuzun boyu uzamuyorsa dikkat!

Sağlık

Çocuğunuz yaşıtlarına göre daha kısa mı? Çocuğunuzun bulunduğu ortamdaki arkadaşlarına onların boylarına bakarak buna karar verebilirsiniz.

Pantolon ya da etek boyu 2 yıldır aynı mı? Buna en iyi anneler karar verir. Çocuğunuzun kıyafetlerini takipte kalmalısınız.
Kilo almasına rağmen boyu uzamıyor mu? Kilo almasında sıkıntı olmayan çocukların aldığı protein,vitamin ve minerallere göre de boyunun uzaması gerekir. Uzamıyorsa sıkıntı var demektir.
Boy Uzaması

Bu sorulardan birine ’Evet’ yanıtını verdiyseniz çocuğunuzda boy kısalığına neden olacak bir hastalık olabilir, zaman kaybetmeden doktora başvurun.

Her hastalıkta olduğu gibi boy kısalığında da “erken tanı ve erken tedavi” önemlidir. Tanı ne kadar erken olur ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedaviden sonuç almak o kadar kolay olur.

Boy Kısalığında Genetik ve Çevresel Nedenler

Anne babadan gelen genler çocuğunuzun boyunu ciddi oranda etkiler. Bu nedenle bir çocukta boy değerlendirmesi yaparken mutlaka anne ve babanın boyunu da değerlendirmek gerekiyor.

Normal kısalıkta bir aile ve eğer çocuk da sağlıklı büyüme gösteriyorsa sorun yok demektir.
Eğer aile kısa boylu ise ve çocuğun boyu da aileye göre normal kısalıkta ise tedaviye gerek yoktur.
Ailenin boy kısalığı fazlaysa bu ailede bulunan ve çocuğa da geçen kalıtsal bir hastalık sonucu olabiliyor.
Turner Sendromu

Boy Kısalığı ve Turner Sendromu


Turner sendromu 1/2.500 sıklığında sadece kızlarda görülen ve en önemli bulguları boy kısalığı ve ergenlik yokluğu olan bir hastalıktır. Boyun kısa ve geniş bir boyun, kalkan göğüs, göz kapaklarının düşüklüğü, kolda dirsek hizasında fazla açılanma, benlerin çok olması, sık orta kulak iltihabı geçirme, kalp hastalıkları gibi. Ancak en sık bulgu boy kısalığıdır.

Boy kısalığı doğumdan itibaren vardır ve giderek artar. Her kısa boylu kız çocuğunda, başka neden bulunamıyorsa, mutlaka Turner sendromu düşünmek gerekir. Turner sendromunda görülen boy kısalığında büyüme hormonu tedavisi ile boyu uzatmak mümkündür. Ne kadar tanı erken konursa tedaviye erken başlamak tedavi şansını artırır. Başlama yaşına göre tedavi 6 ila 8 yıl sürebilir.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.