Piramit Haber

Bu 5'liye dikkat!

Sağlık

Buzdolabınızda bunlar var mı?

 Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi ve gelişimi için düzenli ve dengeli beslenmesi şarttır. 

Özellikle okul öncesi dönemde çocukların beslenmesi oldukça önem taşımaktadır. Onlara kazandırılan beslenme alışkanlığı büyümeleri için gerekli enerjiyi kazanmaları dışında, hastalıklara karşı vücudun direncini artırmakta aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesini sağlamaktadır.

Çocukların her konuda ailesini model aldığı gibi beslenme konusunda da anne ve babasını model alacağını unutmamak gerekir. Dolayısıyla sizin beslenme alışkanlıklarınız çocuklarınızın beslenmesinde büyük rol oynamaktadır. 

Çocuğunuzun okulda daha başarılı, kalıcı enerjiye sahip, daha güçlü ve sağlıklı büyümesi için Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar'dan, annelerin çocuklarının tabaklarına koyabileceği 5 sağlıklı besin maddesini öğrendik. 

Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi ve gelişimi için düzenli ve dengeli beslenmesi şarttır.

Çocuğunuzun okulda daha başarılı, kalıcı enerjiye sahip, daha güçlü ve sağlıklı büyümesi için Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar'dan, annelerin çocuklarının tabaklarına koyabileceği 5 sağlıklı besin maddesini öğrendik.

İşte çocuklarınızın sağlığı için tüketmesi gereken beş önemli besin:

Somon: Beyin sağlığı için gerekli Somon gibi yağlı balıklar iyi birer omega 3 kaynağıdır ve bu yağların bebek ve çocuklarda bilişsel işlevi artırıcı etkisi vardır.

Omega 3 yağının özel bir bileşeni olan DHA beyin hücre zarlarının önemli bir bileşenidir. Çocuklarınız balıkların küçük olanlarını yerken zorluk çekilebilir fakat denemeye devam etmelisiniz.

Araştırmalar omega 3 den zengin diyetlerle beyini geliştirmek için hiçbir zaman geç olmadığını gösterir.Teriyaki sosla kaplayıp çocuk dostu bir somon yapabilirsiniz veya limon ve sarımsak sosu ile birlikte makarnanın içerisine kuş bası somon katmayı deneyebilirsiniz.

Fasulye: Ruh halinin iyileştirilmesi için gerekli.Kan şekerini dengede tutmayı sağlayacak gıdalar seçmek onların mutlu ve sağlıklı olmalarının anahtarıdır, kan şekerinin dalgalanmasına neden olacak gıdalar onların huysuz taraflarının ortaya çıkmasına neden olabilir.Fasulye içerdiği çözünür lif sayesinde kan şekerini dengede tutup ve bunun sonucunda ruh halini ve duyguları yumuşatılmasını sağlayan mükemmel bir besindir.Siyah, barbunya ve diğer nişastalı fasulyelerin hoş ve yumuşak bir dokusu vardır, seçici yiyicilerin bağımlısı olması daha kolaydır.Fasulyeleri hindi , tako et doldurmalarına veya humusa ekleyebilir veya diğer sebze yemekleri içine karıştırabilirsiniz.

Yulaf: Enerjiyi artirmak için gereklidir.Çocuklarınız için bir kase yulaf ezmezi çocuk dostu ve faydalı bir kahvaltı olabilir. Tam tahıllı yulaf, lif bakımından zengindir ve vücudun uzun sure kullanabilecegi karbonhidratlara sahiptir.Bu da çocuğunuzun vücut ve beynine sabah boyunca enerji sağlayacaktır.Güne yüksek kaliteli karbonhidratla başlamak çocuklarınızın okulda, sınıfta ve faaliyetleri sırasında daha uzun süre odaklı kalmasını sağlayacak, genç sporculara ise spor etkinlikleri sırasında oyunda daha fazla kalabilmek için enerji sağlayacaktır.

Yulaf ezmesinin içine doğranmış elma, dilimlenmiş muz, kuru üzüm, kurutulmuş kiraz, kızılcık, rendelenmis fındık; hatta tatlılık isteğine göre fındık ezmesi, bal veya akçaağaç şurubu katabilirsiniz. Emin olun çok sevecekler.

Yumurta: Kaslari güçlendirmek için.Çocuklar büyüdükçe yeni kas yapım oranı gittikçe azalır, bu yüzden büyüme çağı beslenmesinde yumurta gibi yüksek kaliteli besinlere pay ayırmak çok önemlidir.Doymuş yağ ve kolesterol oranını azaltmak için(yumurtanın sarısında bulunur) omlet veya pişmiş yumurtalar 1 tam yumurta ve 2-3 yumurta akı birleştirilerek yapılabilir.Standart yumurtanın içerisine kırmızıbiber, cherry domates, renkli sebze veya kalsiyumdan zengin az yağlı peynirlerden ekleyerek yemeği çok daha faydalı hale getirebilirsiniz.Veya bunun yerine sağlıklı kahvaltılık dürümler yapabilir, çocuklarınıza atıştırmalık olarak haşlanmış yumurta verebilirsiniz.Tek seferde bir düzine haşlayıp okuldan geldiklerinde yiyebilmeleri için hazır bulundurabilirsiniz

Ispanak: Göz sağlığı ve bakışları keskinleştirmek için gerekli.Ispanak; beta-karoten, E vitamini, lutein gibi çocukların büyüdükçe daha net ve parlak görmelerini sağlayacak ve göz sağlığını iyileştirecek bileşenler içerir.Çocuklarınız yemek seçiyorsa, onlara ıspanağı daha körpe olanlarından tanıtmaya başlayabilirsiniz.Bu ıspanaklar hem daha az acı hemde daha hassas bir tat içerir.Ayrıca bu ıspanaklar kolay temizlenir ve küçüklüklerinden dolayı doğramak gerektirmez bu sayede sizler de zamandan tasarruf edebilirsiniz.Sıcak marina sos ile birlikte makarna veya ızgara tavuk pirzola üzerinde servis edebilirsiniz.Başka bir akıllı kullanımı ise çözülmüş ve doğranmış dondurulmuş ıspanağın içine hindi burger veya köfte eklemektir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.