Piramit Haber

Böbrek Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Sağlık

İstatistiklere göre böbrek kanserine yakalanan hastaların yaklaşık %74’ü 5 yıl hayatta kalmıştır. Bunun anlamı şudur: böbrek kanserine yakalanan 100 hastadan 74'ü en az 5 yıl boyunca hayatta kalmaktadır. Erken teşhiste, tümörün yakındaki dokulara ve lenf bezlerine yayılmadan alınmasıyla hayatta kalma oranları epey yükselmektedir. Bu istatistikler Amerikan Ulusal Kanser Derneği’nin yaptığı araştırmalardan alınmıştır.

Böbrek Kanseri Yaşam Süresi Nasıl Hesaplanır?

Yaşam süresi ve hayatta kalma oranı hesaplamaları daha önce bu hastalığa yakalanmış insanlardan ve onların akıbetlerinden elde edilen istatistiklerle elde edilmektedir.

5 yıl hayatta kalma oranı

Kanser yaşam süresi istatistiklerinden bahsederken doktorlar 5 yıl hayatta kalma oranı ifadesini kullanırlar. Bu tabir, hastaya teşhis konulan zamandan itibaren en az 5 yıl hayatta kalıp kalmadığını belirten bir istatistiktir. Örneğin, 5 yıl hayatta kalma oranı %60 olarak gösterilen bir kanser tipinde, söz konusu hastalığa yakalanan 100 kişiden 60’ı teşhis konduktan sonra en az 5 yıl hayatta kalmış demektir. Birçok kişi ilk 5 yılı atlattıktan sonra uzun seneler yaşarken, bazı kanser hastaları ise başka sebeplerden yaşamlarını yitirebilirler. Bu hayatta kalma oranları diğer ölümleri dikkate almaz.

Herhangi bir hastanın ölüm riskini tahmin etmekte kullanılmaz. Çünkü her hastanın durumu kendine özeldir ve geleceğini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır:

Kanser tipi Tümörün bulunduğu yer Görülen tedavi biçimi Vücudun tedaviye verdiği cevap Hastanın yaşı

Teşhis ne kadar erken konulursa 5 yıl hayatta kalma şansı o kadar yüksektir.

Böbrek Kanseri Evrelerine Göre Hayatta Kalma Oranı

Genel itibariyle böbrek kanseri 4 evreye ayrılır:

Evre 1:

Tümör böbreklerin birinde büyümeye başlamış ancak henüz boyutu küçük durumdadır, diğer doku ve lenf bezlerine sıçramamıştır. Ölüm riskinin en düşük olduğu evredir.

Birinci evre teşhis edilen böbrek kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %81’dir.

Evre 2:

Bu evrede tümör hala tek böbrekte görülüp boyu 7 santimetreden fazla olacak şekilde büyümüştür. Yakındaki lenf bezleri ve dokulara sıçramamıştır. Birinci evrede olduğu gibi ameliyat ile tümör alınıp terapiye ihtiyaç duyulmadan iyileşme sağlanabilir.

İkinci evre böbrek kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %74’tür.

Evre 3:

Bu evrede tümör yakındaki ana damarlardan birine ve dokulara yayılmış, yahut lenf bezlerine sıçramış ama daha ileri gitmemiştir. Daha ciddi bir tedavi süreci gerektirmektedir.

Üçüncü evre böbrek kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %53’tür.

Evre 4:

Bu evrede tümör böbrekten iyice yayılıp diğer dokulara, lenf bezlerine ya da organlara sıçramıştır. Böbrek kanserinin en ölümcül evresidir.

Dördüncü evre böbrek kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %8’dir.

Yorumlar (2)

Fatma 3 Yıl Önce

Eşim polikistik böbrek hatasıydı idrarda pıhtısı kanama şikayetiyle gittik ilk günler ağrılıydı iltihap dediler 10 güne kadar pıhtılı kanama uzayınca mesane tümörü den şüphelenildi. Sistoskopi sırasında meanedeki 1.5 cm tümör temizlendi ama kanama böbrekten de devam ediyormuş. Bu acaba ilerlemiş kanser midir?

Mustafa 3 Yıl Önce

Selamünaleyküm hocam acil bilgeye ihtiyacım var doktoru anneme pömrek kanseri 3.5.milim yüksek tansiyon var ameliyat öncesi verilen ilaç yan etki yapıyor tansiyon çok yükseltiyor doktoru ilacı kesti ve bundan dolayı pömrek kanseri ameliyatı masada kalır diyor narkoz uyanma durumu çok az ölüm oranı 100//95 diyor çok acilen bilgi verirsen sevinirim teşekkürler ederim yada bildiniz özel veya devlet hastanesi fark etmez benim telefon 0552 000 93 88 Mustafa Allaha rızası için

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.