Piramit Haber

Bit Nedir ve Nereden Gelir? Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Sağlık

Bit meselesi hala varlığını sürdürüyor, özellikle de okullarda... Peki bit nedir, nereden gelir, bit temizliği nasıl yapılır?

Bit Nedir, Nereden Gelir? *Saç biti (çoğul hali bitler) bilimsel açıdan Pediculus humanus capitis olarak bilinir ve saç bitleri medikal olarak Pediculosis capitis olarak adlandırılır.

*Bitler mecburi parazitlerdir. Bunun anlamı, bitler insan bir konakçı olmadan yaşayamazlar. Yani bitleri, köpeğinizden, kedinizden ya da herhangi bir pet hayvanınızdan kapamazsınız. Bitlerin kanadı yoktur yani uçamazlar. Altı adet ucunda pençeleri olan bacakları vardır ve bunlar sayesinde saça yapışırlar.

*Saç biti enfestasyonu herkes için bir endişe nedenidir ancak okul çağındaki çocuklar özellikle endişe kaynağı oluşturmaktadır. Zayıf hijyen, banyo yapmamak ya da diğer hijyen kusurlarından kaynaklanmadıklarını empoze etmek önemlidir. Kalabalık ortamlarda bulunan çocukların saç bitleri ile daha fazla sorunu olabilir ancak bunun nedeni bulundukları ortamın çok kalabalık olması ya da aynı yatakta uyumalarıdır. Bitlerin bir insandan diğerine bulaşmasının tek yolu doğrudan kafa kafaya temas etmek ya da şapka değiş tokuşu yapmaktır.

Bitler Nasıl Yayılır *Yetişkin dişi bitler günde yumurta bırakır. Yumurtalar saç derisinden 3-4 mm yukarıda olacak şekilde saça bırakılır. Özünde bu yumurtalar anne saç biti tarafından sağlanan bir madde ile saça yapışık haldedir. Yumurtaların açılması 1 hafta kadar sürer.

*Bu yumurtadan çıkan larva 3 büyüme aşamasından geçer ve bu aşamada deri değiştirirler. Bunların en basit fark edildiği zaman yetişkinlik dönemleridir. Yetişkin bitler yaklaşık olarak susam tanesi büyüklüğündedir ve görülmesi oldukça zordur. Çünkü bitler herhangi bir renkte olabilirler.

*Bitler kan ile beslenirler. Günde 4-5 defa beslenen bu parazitler ağızları ile saç derisinden kan emerler ve özel bir madde ile kanın pıhtılaşmasını engeller. Saç bitleri kafanın her yerinde bulunabilirler ancak en sık görüldükleri noktalar kulak çevresi ve ensedir.

Bitlerden Kurtulmanın Yolları *Bitlerden kurtulmak için birden fazla yöntem vardır. Bunlar reçetesiz ilaçlar, doğal yöntemler ve reçeteli ilaçlardır.

*Doğal ürünlerin avantajı çocuğunuzun üzerinde potansiyel zararları olabilecek böcek ilaçlarını kullanmammış olursunuz. Yapılan araştırmaların bazılarında doğal ürünler olan çay ağacı yağı, okaliptüs yağı, nim ağacı yağı ve lavanta yağının reçetesiz ilaçlar kadar etkili olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak bitler yaygın olarak kullanılan ürünlere karşı direnç kazanmaktadır.

*Vücut bitleri saç bitlerinden farklıdır. Bunlar yumurtalarını deri yerine kıyafetlere bırakırlar. Vücut bitleri, bit kaynaklı tifüs, tekrarlayan ateş, siper humması ve bubonik veba gibi çeşitli hastalıkları taşıyor olabilir.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.