Piramit Haber

Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir? Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Beyaz idrar rengi şikayeti olanlar, genellikle idrarlarında hiç sarı rengin olmamasından ötürü kaygılanırlar. Böyle bir idrar rengi çoğu zaman fazla su içmekten kaynaklanır. Ama bazı durumlarda resimde gördüğünüz neredeyse süt gibi beyaz idrarla karşılaşılabilir. Bu duruma tıpta albinuria denilmektedir ve altta yatan bir sorun olduğu anlamına gelir. Hepsine bir göz atalım.

Beyaz İdrar Neden Olur?

1) Çok Su İçme Çok su içtiğinizde idrar dansitesi düşer ve idrarla atılan atık maddenin yoğunluğu azalır. Çişe sarı rengi veren bu maddelerin azlığı da çişin beyaza yakın bir tona dönüşmesine neden olur. Ama bu süt renginden ziyade renksiz diyebileceğimiz bir tondur. Endişe etmenizi gerektirecek bir durum değildir.

2) İdrar Yolu Enfeksiyonu İdrarla ilgili ya da işemeyle alakalı herhangi bir anormallik durumunda ilk akla gelen şüpheli idrar yolu enfeksiyonudur. Enfeksiyon durumunda kandaki beyaz kan hücresi sayısı artar ve bunlar böbrekle dışarı atılırsa idrarın rengi beyazlaşabilir. Ayrıca enfeksiyon durumunda farklı kristaller oluşabilir, bunlar da beyaz renk verebilir.

3) Kilüslü İdrar Kilüs süt renginde bir vücut sıvısıdır. Normalde çok azı idrarla dışarı atılırken, bazı parazitli hastalıklar (filariasis), hamilelik veya doğum nedeniyle bu sıvı böbreklere gider ve idrarla dışarı atılır. Bu durumda da süte yakın bir beyaz renk oluşur. Çok nadir görülen bir durumdur.

4) Kalsiyum Yüksekliği (Hiperkalsemi) Kalsiyum vücutta çokça bulunan bir mineraldir. D vitamini fazlalığı, aşırı süt ürünleri tüketimi gibi nedenlerle kandaki kalsiyum miktarı normalin üstüne çıkabilir. Bu durumda da idrar rengi beyaza döner. İdrar bir kaba konulup beklenildiğinde beyaz taneciklerin dibe çöktüğü görülecektir.

5) Diğer Nedenler Beyaz idrar şu nedenlerle de ortaya çıkabilir:

Böbrek problemleri Fosfat yüksekliği Cinsel Hastalıklar Vajina İltihabı Kanda Protein Hamilelik

Beyaz İdrar Tedavisi

1) Altta Yatan Sebebin Bulunması Eğer idrar rengi süt renginde değil de daha çok renksiz diyebileceğimiz bir tonda ise muhtemelen çok su içmekle ilgilidir. Kaygılanmanıza gerek yok bu durumda. Ama enfeksiyon veya diğer nedenlerle kaynaklanan süt rengine yakın bir idrar rengi varsa bir üroloji doktoruna gidip, idrar testleri yapılmalıdır.

2) Bol Su İçmek Enfeksiyon, kilüslü idrar ve diğer böbrek problemlerinde bol su içmek tedavinin ilk aşamasıdır. Böylece beyaz rengi veren maddeler kolaylıkla dışarı atılabilir.

3) Antibiyotik Tedavisi Ortada bir enfeksiyon varsa antibiyotik kulllanmaz genelde kaçınılmazdır. Böylece vücut zararlı bakterilerden temizlenir.

4) Düşük Yağlı Bir Diyet Kilüs dediğimiz sıvı çoğunlukla yağlardan oluştuğu için yağ tüketimini azaltmak otomatikman bu sıvının azalması ve idrarin normale dönmesi anlamına gelir.

5) Düşük Kalsiyum Diyeti
Özellikle süt ürünlerini azaltarak aldığınız kalsiyum miktarını azaltabilir, böylece kalsiyum fazlalığından kurtulabilirsiniz. Aldığınız vitamin takviyeleri varsa, bunlara da ara vermeniz önerilir.

Beyaz idrar nadir görülen bir durumdur. Doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Yorumlar (1)

White Urine 11 Yıl Önce

Merhaba, Bende de beyaz idrar geliyor. Ve bu içerik çok bilgilendirici olmuş benim için teşekkürler.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.