Piramit Haber

''Bayramda çocukları torpil ve mantarlardan uzak tutun''

Sağlık

Çocuklardan bayramlarda eğlence amaçlı alarak patlattıkları torpil, roket ve mantarların gözde körlüğe neden olduğu bildirildi

Kadir Yıldız - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Karabaş, "Göz içine kimyasal reaksiyonlar oluşturan mantar ve torpil gibi yabancı cisimler girdiği zaman, görme yeteneğinin, hatta göz kaybına neden olabilen sonuçlar ortaya çıkabiliyor" dedi.

Karabaş, yaptığı açıklamada, bayramlarda eğlence amaçlı kullanılan "roket", "torpil" ve "mantarların" çocukların göz sağlıklarını tehdit ettiğini belirterek, son 5 yılda gözüne bu maddelerden isabet eden çok sayıda çocuğun kendilerine müracaat ettiğini söyledi.

Bu çocukların bir çoğunun görmelerinde ya kalıcı hasarlar oluştuğunu ya da gözlerini kaybettiğini dile getiren Karabaş, yılda ortalama 3 çocuğun gözünde hastanede yatmayı gerektirecek bir travmayla geldiğini anlattı.

Karabaş, bölgedeki diğer hastanelere giden söz konusu travma sayısının da rakama eklendiğinde sayıda artış gözlendiğini ifade ederek, "Hiçbir faydası olmayan bu patlayıcılar gözde büyük zararlara neden oluyor. O nedenle mümkünse satışının yasaklanmasına ya da çocuklara ulaşmasının engellemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Yaralanmaların bir kısmını tedavi edebiliyoruz. Göze kimyasal reaksiyonlar oluşturan 'Mantar' ve 'Torpil' gibi yabancı cisimler girdiği zaman, görme yeteneğinin hatta gözün kaybına neden olabilen sonuçlar ortaya çıkabiliyor" şeklinde konuştu.

Karabaş, bu maddelerin reaksiyonlarından olayla ilgisi olmayan çocukların da zarar gördüğünü dile getirerek, patlatılan mantarın sokaktaki herhangi bir çocuğun gözüne isabet edebileceğini ifade etti.

-İlk müdahalede yapılan yanlış uygulamalar-

Çamaşır suyu veya buna benzer maddelerin göze kaçmasında gözü yıkamanın iyi bir çözüm oluşturabileceğini dile getiren Karabaş, delici ve kesici yaralanmalarda ise gözü yıkamanın yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Karabaş, "maytap", "torpil" ve "mantar" tabancaların patlatılması sonucu gözde delici ve kesici yaralanmaların meydana geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İki tip yaralanma meydana geliyor. Birincisi, göz kapalıyken gelip göze çarpabiliyor. Bu durumda göz kanamaları oluşabiliyor. Bunlar tedavi edilebilir. İkincisi, travmanın meydana geldiği gözde korneadan retinaya kadar giden birçok yaralanma çeşidi var. Bu yaralanmaların tümünü bu patlayıcılarla görmek mümkün. Gözün açılmasına neden olan yaralanmalarda sonuç çok daha ağır oluyor. 'Mantar' yada 'Torpil' parçası, gözün içerisine girerse çok ağır kimyasal reaksiyonu kısa sürede oluşturuyor. Bunlara karşı pek fazla bir şey yapabildiğimiz söylenemez. Bunlar görme kaybıyla hatta organ kaybıyla sonuçlanabilen yaralanmalar oluyor."

Meydana gelen yaralanma sonucu estetik bir problemin de ortaya çıktığını belirterek, küçülmeye başlayan gözde asimetrik bir sorunun oluştuğunu kaydetti.

Yorumlar (1)

Mert 6 Yıl Önce

Valla billa bilmiyordum.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.