Piramit Haber

Anoreksiya hastaları normal beslenebilir

Sağlık

Fransa'daki bir araştırmada, ilaçla tedavi edilemeyen anoreksik hastaların yeniden normal yeme düzenine dönebilmesine ışık tutabilecek sonuçlara ulaşıldı.

PARİS

Fransa'daki Montpellier-Nîmes Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, labaratuvar ortamındaki anoreksik farelerin beyninde, ödüllendirme merkezinde bir anormallik olduğu fark edildi. Anormalliğin, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin reseptörü 5-HT4'ü etkilediği ve aynı reseptörün farelerde hiperaktiviteyi de kontrol ettiği gözlendi. 

Araştırmaya imza atanlardan Valérie Compan, aynı zamanda anoreksiya ve madde bağımlılığının ortaya çıkışlarında ortak noktalar olduğuna dikkati çekti.

Compan, uyuşturucu maddelerin ve anokreksiyanın beynin aynı bölümünü harekete geçirmesinin anoreksiyanın bir tür bağımlılık olduğuna işaret ettiğini anlattı. 

Öte yandan araştırmada, farelerde seratonin reseptörlerinin aktif olmadığı anlarda, genelde bulimia hastalarında görülen aşırı yeme bozukluğunun ortaya çıktığına da vurgu yapıldı.

Serotonin reseptörleri ne kadar aktif olursa iştahı o kadar azalttığını keşfettiklerini söyleyen Compan, böylelikle, henüz ilaçla tedavi edilemeyen anoreksik hastaların serotonin reseptörlerini aktif olmayan hale getirerek onları yeniden normal yeme düzenine kavuşturma imkanı bulunabileceğini ifade etti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.