Piramit Haber

Ameliyatsız Yöntemle Bel Fıtığı Tedavisi

Sağlık

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, ameliyatsız yöntemle bel fıtığı tedavisi yapılıyor.

Hastaya anestezi uygulanmayan yeni yöntemle fıtıklaşmış disk içine gönderilen elektrot yardımıyla verilen ısı, fıtığı yakarak küçültüyor. Türkiye'de sadece birkaç merkezde yapılan ameliyatla hastalar aynı gün normal hayatına dönebiliyor. Bu yöntemle sağlığına kavuşan Mutlu Tanrıkulu (34), ameliyattan önce günde dört defa ağrı kesici iğne vurulduğunu belirterek, şimdi haftada üç gün halı sahada maç yaptığını söyledi.

Hastanenin algoloji bölümünde bel fıtığına bağlı şikayeti olan hastalara ameliyat dışında yeni bir yöntem olan "intradiskal elektrotermokoagülasyon" ile tedavi uygulanmaya başladı. İşlemi yapan Prof. Dr. Ahmet Köroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Sağır, tedavi uyguladıkları hastaların ağrılarının dindiğini, bir gün sonra da günlük işlerine dönebildiklerini anlattı. Açık bel fıtığı ameliyatlarında hastalara anestezi uygulandığını, bu sebeple günlük işlerini birkaç hafta yapamadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Köroğlu, yeni yöntemde ise anestezi olmadığını ifade etti.
Kullanılan yöntemin adının tıp literatüründe "idet" olduğunu belirten Prof. Dr. Köroğlu, "Radyo frekans cihazları, tedavi alanına 2000'li yıllarda girdi. Bu yöntem de o yıllardan beri kullanılıyor. Hastanemizde yaklaşık bir yıldır kullanıyoruz. Türkiye'de birkaç merkezde yöntemi kullanılıyor. Açık fıtık ameliyatı yerine, bir iğne ile fıtığın içine giriyoruz. Fıtığı yakıp küçültmek yoluyla hastanın şikayetlerini gideriyoruz." dedi.

'FITIĞA 90 DERECE ISI UYGULANIYOR'


Hastalardan bugüne kadar çok olumlu tepkiler aldıklarını belirten Köroğlu, elde edilen sonuçların gayet başarılı olduğuna dikkat çekti. Ameliyat olacak hastanın çok iyi seçilmesi gerektiğine işaret eden Köroğlu, "Bunu yaparsanız, hastanın şikayetleri tamamen geçiyor ancak bütün hastalarda bu tedavi uygulanır demek doğru değil. Bu yöntemle bütün fıtıkların tedavi edilebileceğini söylemiyoruz. İşlem, hastanın anatomik özeliklerine göre yarım saat ile bir saat arasında sürüyor. Diskin içine girdiğimizde sadece yakma işlemi 15 dakika sürüyor. Diskin içerisine elektrot ile girdiğinizde, kademeli olarak elektrotun ısısı 40 dereceden 90 dereceye kadar yavaş yavaş arttırılıyor. Böylece fıtıklaşmış diskin hacmini küçültüyoruz. Buna bağlı olarak hastanın şikayetleri bitiyor. Boyun ve bel fıtığında uygulanabilen bir yöntem." diye konuştu.



Yöntemin açık ameliyata göre çok avantajlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Köroğlu, şöyle devam etti: "Açık ameliyatta hasta daha fazla yatıyor. Daha fazla fiziksel aktiviteden mahrum kalıyor. Bu yöntemde hastayı en fazla bir gün yatırıyoruz. Ertesi gün normal işine dönebiliyor. Bu yöntemi vatandaş çok bilmiyor. Her yerde yapılan bir yöntem değil. Riski oldukça yüksek, bu nedenle ehil ellerde ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor."

BAÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde iki ay önce ameliyat olan ve sağlığına kavuşan Mutlu Tanrıkulu, şimdi normal hayatına devam ediyor. Şikayetlerinin 10 yıl önce başladığını anlatan Tanrıkulu, "Zaman içinde şikayetlerim çoğaldı. Geceleri uyku problemleri yaşamaya başladım. Birkaç saatte bir uyanıyordum. Sabahları yataktan kalkarken zorlanıyordum. Üç ayda bir sol bacağımı bir hafta boyunca kullanamıyordum. Bu şikayetler üzerine hastaneye başvurdum. Çekilen MR'da hocamız ameliyatı uygun gördü, çünkü bel fıtığım oldukça ilerlemişti. Ağrılarım dayanılmaz hale gelmişti. Aynı akşam evime gittim. İşimden de geri kalmadım. Birkaç hafta sonra spora başladım. Ameliyattan önce günde dört ağrı kesici yaptırıyordum. Bunlar bile yetersiz kalıyordu, hattâ hapşıramaz hale gelmiştim. Şu an gayet iyiyim. Haftada üç gün halı sahada maç yapıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.