Piramit Haber

Ameliyatsız Aort kapağı değiştirildi

Sağlık

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 75 yaşındaki iki hastanın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen 'TAVİ' yöntemi sayesinde açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

İnönü Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığında profesör doktorlar Hüseyin İnce, Hasan Pekdemir, Nevzat Erdil, Doç. Dr. Necip Ermiş ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz Çolak’ın da bulunduğu 15 ekip tarafından Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinden gelen 75 yaşındaki hastaya TAVİ yöntemi başarıyla uygulandı. Dünyada yeni kullanılan bu yöntemle Hasan Aslan ile ismi açıklanmayan bir kadın hasta hiç kesi yapılmadan uygulanan ameliyatla sağlıklarına kavuştu.
Prof. Dr. Ramazan Özdemir, yaptığı açıklamada, romatizmal ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp aort kapağı daralan hastaların hayatlarının ciddi boyutlarda tehlikeye girdiğini söyledi. Son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tedavisinde heyecan verici yenilikler olduğunu vurgulayan Özdemir, “Bunlardan en önemlisi aort kapağının ameliyatsız değiştirilmesi olarak bilinen TAVİ yöntemidir. TAVİ yöntemini sağlık durumu ciddi olan hastalarımıza uyguluyoruz. Bu yöntemle son 50 yıldır açık kalp ameliyatıyla tedavi edilen hastalar, kalpleri açılmadan, anjiyo yapılır gibi kasıktan girilerek tedavi olma şansına kavuşuyor. Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Böylece hiçbir kanama da olmuyor. İşlemin hemen ardından da hastalarımız nefes alması rahatladı. Hastalarımızı bugün de inşallah taburcu edeceğiz.”
dedi.
Yöntemin Türkiye’de çok az merkezde uygulandığını anlatan Prof. Dr. Özdemir, şöyle devam etti: “Günümüzde bu teknik aort stenozu hastası olup ameliyat Betmatik olamayan, kaderine terk edilen hastalar için çok iyi bir seçenektir. Bu yöntemle hiç kesi yapılmaması nedeniyle iyileşme süresi kısa sürüyor. Kalp durdurulmadığı için kalp akciğer makinesinin olumsuz etkilerine maruz kalınmıyor. Özellikle solunum ve böbrek yetersizliği bulunan ve daha önce kalp ameliyatı geçiren hastaların riskleri azalıyor. Ameliyat riski yüksek olan hastalar yönteme daha kolay tahammül ediyor.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de Turgut Özal Tıp Merkezi’nin birçok alanda önemli başarılar elde ettiğini kaydetti. Ramazan Özdemir ve ekibini bir saatlik ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştirdikleri için tebrik eden Çelik, “Yapılan önemli bir iş. Bundan 20 yıl önce açık ameliyatla kalp kapakçığı değiştirmek sorun iken bugün hiç kesi yapılmadan damar yoluyla kalp kapakçığı değiştiriliyor. Bunun öncülüğünü yapmanın iftiharını yaşıyorum. Türkiye ve dünyada saygınlığı artan bir üniversitenin üst yöneticisi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.”
şeklinde konuştu.

Nurhak ilçesinden gelen hasta Hasan Aslan ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini belirtti. 2010’dan bu yana ameliyat olmayı beklediğini anlatan Aslan, ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.