Piramit Haber

AIDS Tedavisinde Umut Işığı

Sağlık

Almanya, Berlin’deki araştırmacılar HIV enfeksiyonu olan birini tedavi ettiklerine inanıyorlar.

Timothy Ray Brown adlı hastaya 2007 yılında kök hücre nakli yapılıyor. Bu nakil, lösemide HIV dirençli hücrelere karşı, kemik iliği donörünün verdiği kök hücre ile yapılan uzun soluklu bir tedaviydi.

44 yaşındaki Amerikan vatandaşı 1995’ten beri HIV-pozitif olarak Berlin, Brown’da yaşıyordu. Brown’a 2006 yılında kanla alakalı bir kanser olan lösemi teşhisi kondu. Kök hücre naklinden sonra, Brown HIV tedavisi olmayı bıraktı.

Brown, kök hücre naklinin üzerinden 3 sene geçmiş olmasına rağmen hala HIV-negatif ve bu sonuçlar doktorları fazlasıyla şaşırtıyor. Şu ana kadar HIV enfeksiyonu iyileşen tek kişi Brown.

Almanya, Berlin’de bulunan Charite Üniversitesi’nde Berlin hastası olarak da bilinen Brown’un tedaviden bu yana nasıl HIV-negatif olduğu konuşuluyor.

Makaleyi yazan araştırmacılar, bu hasta için HIV enfeksiyonunun iyileştiğini gösteren güçlü kanıtlar olduğunu belirtmektelerdir.

Kimse Brown vakasını HIV için kesin bir çözüm olarak görmese de bu durum kök hücrenin bağışıklık sistemi hastalıklarında kullanılabileceğini gösteren önemli bir gelişme olarak görülmektedir. Kök hücre araştırmasını savunanlar Brown vakasının kök hücre araştırmalarına yoğunlaşılması için güçlü bir kanıt olarak görmekteler.

Yayınlanan makalede bu durumla ilişkili diğer tıbbi gelişmelerden de bahsedilmektedir. Araştırmacılar, HIV tedavisinin sağlıklı fakat yine de yüksek risk barındıran bireylerde virüsün bulaşmasını engellediğini yayınladıkları makalede belirtmişlerdir. Time dergisinde bu makale 2010 yılında çığır açan araştırmalar arasına girmiştir.

HIV, AIDS’e neden olan bir virüstür. AIDS, vücudun bağışıklık sisteminin kapandığı ve basit bir enfeksiyonun veya gribin bile ölümcül bir hale geldiği bir hastalıktır. Dünyanın her yerinde 2009 yılı itibariyle 60 milyon kişide HIV enfeksiyonu ya da AIDS hastalığı bulunmaktadır. Bu yüzden HIV’in evrensel olarak görülen genel bir hastalık olduğu düşünülmektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.