Piramit Haber

Yüzde 81 reklam ihlali var

Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç, RTÜK tarafından Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı alındığını, bu kararlarının yüzde 81'inin sadece reklam ihlalleri hakkında olduğunu belirtti.

TBMM

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile RTÜK'ün 2013 yılı bütçelerinin sunumu yaptı.

Bülent Arınç, şunları söyledi:
''Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı almıştır. Bu müeyyide kararlarının 724'ü, yani yüzde 81'i sadece reklam ihlalleri hakkındadır. Reklamlarla ilgili Üst Kurul müeyyidelerinin büyük bir bölümü, gıda takviyesi niteliğinde olduğu halde, ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapılan ürünler hakkındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Üst Kurulun ortak çalışmaları sonucunda tedavi edici oldukları iddiasıyla tanıtılan ve izleyicileri yanıltıcı nitelikteki ürün ve markalar tespit edilerek, hem tanıtımları durdurulmuş hem de bu marka ve ürünler kamuoyuna ilan edilmiştir. Buna rağmen devam eden tanıtımlarla ilgili ise gerekli yasal önlemler alınmaktadır.
RTÜK İletişim Merkezine 2012 yılının 9 aylık döneminde ise 55 bin 884 bildirim ulaşmıştır. 2010 yılında ulaşan bildirimlerin yüzde 52'si, 2011 yılında yüzde 29'u ve 2012 yılının 9 aylık döneminde yüzde 34'ü dizi filmlerle ilgilidir. İzleyicilerin yayınlarla ilgili şikayetlerinde en fazla belirttikleri sebep, yayınların genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılığıdır.
Vatandaşlardan gelen bildirimlerde çoğunlukla bu yayınlara neden izin verildiği şikayet edilmekte ve eleştirilen programların yayından kaldırılması talep edilmektedir.''

Vakıflar Genel Müdürlüğü

Türkiye'nin, en ücra köşelerine kadar vakıf taşınmaz kültür varlıklarıyla dolu olduğunu, Anadolu'nun, dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak kadar çok sayıda tarihi zenginlik barındırdığını kaydeden Arınç, ''Hedefimiz, ülkemizde tespit, tescil ve projesi yapılmamış hiçbir eserin kalmaması ve metruk vaziyette bir tek vakıf eserinin bırakılmamasıdır'' dedi.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye'nin dünyaya daha iyi tanıtılması, ülke dışında yaşanan bütün gelişmelerin karar vericilere zamanında ve doğru şekilde yansıtılması, yerli ve yabancı basın mensuplarının ülke içerisindeki gelişmeleri daha etkin bir şekilde takip edebilmesi bakımından önemli fonksiyonlar üstlendiğini belirten Arınç, 21 dilde haber taramasının yapıldığını, 92 ülkenin bin 700'e yakın gazetesinin ilk baskılarının yer aldığı internet sitesinin, 3 yerli 25 yabancı haber ajansının, 3 yabancı radyonun, 40 yabancı televizyon kanalının ve 350 internet haber portalının her gün takip edildiğini kaydetti.

Böylece haber kaynaklarının çeşitlenerek arttığını ve dünya üzerinde daha geniş bir coğrafyadan sürekli haberdar olma imkanı elde edildiğini dile getiren Arınç, ''Sistemde günde 4 bin 500-5 bin civarında haber toplanmakta ve işlenmektedir. Son yıllarda haber girişinde meydana gelen artışla haber veri tabanı yaklaşık 16 milyona ulaşmıştır'' dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.