Piramit Haber

Vekilin statüsü yok

Politika

TBMM Başkanı Çiçek, devlet örgütü içerisinde vekillerin statüsünün belli olmadığını belirterek, "Milletvekilleri ile ilgili bir düzenleme söz konusu olduğu zaman kıyamet kopuyor" dedi.

TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen TBMM Başkanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2012 yılı bütçesinin 651 milyon 252 bin TL olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalar özel ödenek kayıtlarıyla birlikte TBMM bütçesinin eylül 2012 yılı sonu itibariyle 608 milyon 400 bin TL olduğunu bildirdi.

Çiçek, TBMM'nin bütçe teklifinin 2013 yılı için 773 milyon 60 bin lira, 2014 yılı için 686 milyon 19 bin lira, 2015 yılı için de 708 milyon 985 bin lira olarak öngörüldüğünü söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa'da milletvekilliği ile bağdaşmayan işlerin belli olduğunu ancak etik ilkelerin belirlenmesinin Meclis'in saygınlığı açısından önemli olduğunu belirterek, ''Ümit ediyorum siyasi etik komisyonu önemli bir raporu hazırlayacaktır. Bu Meclis'in saygınlığına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır'' dedi.

Çiçek'in, ''Hepimiz bu çatı altında görev yapıyoruz, bugün varız yarın yokuz. Bugün bu ülkede devlet örgütü içerisinde statüsü belli olmayan tek kişi ya da kurum milletvekilleridir. Milletvekillerinin statüsü belli değildir ama valinin, kaymakamın, kamu bürokrasinin bellidir. Bir çok sorunla karşı karşıya kaldığında bunun muhatabı kim olacak...'' sözleri üzerine, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Tutuklular da var değil mi Sayın Başkan'' dedi.
Cemil Çiçek, bunun üzerine, şöyle konuştu:
''Hepsi dahil. Bu; size göre, bana göre, şu partiye göre değil, partiler üstü bir şey teklif ediyorum. Bu işler bohçanın 4 ucu gibi, 4 siyasi parti olduğuna göre her partimiz bir köşesinden tutarak, önümüzdeki engelleri ortadan kaldırabiliriz. Milletvekilleri ile ilgili bir düzenleme söz konusu olduğu zaman kıyamet kopuyor. Onun çok daha ötesinde başka statüde olanlara her türlü imkan verildiği kimsenin ne sesi ne soluğu çıkar. Dünyanın en zor işini yaparız, vatandaşın düğününde derneğinde, cenazesinde hastalığında yanı başında olan milletvekilleridir,. Azıcık şartlarını iyileştirecek bir düzenleme söz konusu olduğunda, attığımız atacağımız adıma bin pişman oluruz. Onun için şu statüyü bir belirlememiz lazım. Ben bu konuda her türlü çabayı göstermeye Meclis Başkanı olarak hazırım.''

Kuralın dışında çözüm aramak doğru değil

Çiçek, Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunlarının da değişmesi gerektiğine işaret ederek, ''TBMM kural koyan Meclis'tir. Kuralı öyle koyup o kuralın dışında çözüm aramak, bizi doğru sonuçlara götürmüyor. Kural, ihtiyacımıza cevap vermiyorsa kuralları değiştirmemiz lazım, bunun için de diyaloğa ihtiyaç var.'' dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.