Piramit Haber

Vakıfbank ve Ziraat'te acele etmeyeceğiz

Politika

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Vakıfbank'ın ikinci halka arzı ve Ziraat'in ilk halka arzı var önümüzde, ancak bunlar için çok acele etmeyeceğiz'' dedi.

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Türkiye Zirvesi Avrupa'nın Yeni BRIC'ine Yatırım'' seminerinin açılışında, batıdan bakıldığında bir ekonomik başarı hikayesi olarak algılanan Türkiye'nin güneyden veya doğudan bakıldığında demokratik bir başarı hikayesi olarak algılandığını kaydetti.

Çalışmaların, demokratik sistem, temel haklar, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü sistemini iyileştirme amacına yönelik olduğunu, bu çabaların Türkiye'nin genel başarısına katkı sağladığını belirten Babacan, şöyle devam etti:

''Siyasi alandaki reformlarımız açısından burada da son derece kesin standartlarımız ve güçlü dış çıpamız vardı ki bu da AB sürecidir. Bugün ekonomik sürece baktığımızda Avro Bölgesi'nde ve Türkiye'nin performansına baktığımızda herkes bize şunu soruyor; 'Acaba Türkiye açısından AB hala önemli bir hedef mi?' Hükümetimizin bu soruya cevabı büyük bir 'Evet'tir. Çünkü bizim odağımız demokrasi, temel haklar, özgürlükler, hukukun üstünlüğüdür. Buna inanan 27 ülke, AB'de bu yüksek standartlar çerçevesinde bir araya gelmişlerdir. Biz buraya üye olmak istiyoruz. İç reform sürecimizin de en önemli çıpası bu olmuştur.

AB'de durum ne olursa olsun biz bu sürece devam etmek istiyoruz. Ne kadar büyük güçlüklerle karşı karşıya kalırsak kalalım, inatçılığımızı devam ettireceğiz. Bizim bu süreç içinde olmamızın yasal hakkımız olduğunu düşünüyoruz. AB'nin sadece içini görebilen, kısa vadeli düşünen birkaç politikacı veya liderin engellemesini istiyoruz.'' 

Vakıfbank ve Ziraat'te acele etmeyeceğiz
Seminerin ardından soruları yanıtlayan Babacan, Halkbank sonrasında kamu bankalarının halka arz süreci ile ilgili olarak, bankalarla ilgili özelleştirme stratejisinin daha önce birkaç defa açıklandığını ve o sürecin strateji çerçevesinde geliştiğini kaydetti.

''İlk etapta Halkbank'ın ikinci halka arzı söz konusu olacak demiştik. Daha sonra önümüzde iki tane konu var; Bunlardan birisi Vakıfbank'ın ikinci halka arzı ve Ziraat'in ilk halka arzı. Şu anda iki tane konu var önümüzde. Fakat bunlar için çok acele etmeyeceğiz. En azından birkaç ay beklememiz lazım'' diyen Babacan, piyasanın Halkbank'ın arzıyla ilgili gelişmeyi absorbe etmesi gerektiğini belirtti.

Halbank özelleştirmesinden gelen geliri bütçeye aktarmadıklarının, Özelleştirme İdaresi'nde tutup bütçeye henüz katmayacaklarına işaret eden Babacan, bu yılki bütçe hedeflerinin zaten belli olduğunu, Maliye Bakanı Şimşek'in de talebi üzerine sözü edilen kaynağın gelecek senenin bütçesine gelir olarak yazılacağını belirtti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.