Piramit Haber

Tezkere Suriye'ye yönelik 

Politika

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda düzenlenen ''Osmanlı Belgelerinde Umman'' konulu uluslararası panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İSTANBUL 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda düzenlenen ''Osmanlı Belgelerinde Umman'' konulu uluslararası panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bozdağ, ''Tezkerenin Meclis'ten geçmesinin ardından yabancı ülkelere asker gönderilmesiyle ilgili ortaya çıkan tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı: 

''Orada geçen ifade, Anayasa'ya uygun bir ifadedir. Bu muhalefet partilerinin bir çarpıtmasıdır. Bu tezkere, Suriye'ye dönük çıkarılmış bir tezkeredir. Ama bu tezkereyi 'Başka ülkelere dönük' diye de yorumlamak isteyen bir kesim vardır. Bu tamamen bir çarpıtmadır, doğru değildir. Türkiye savaş meraklısı değildir. Tezkere niçin çıkar? Tipobet Tezkere, Türkiye'nin egemenlik hakkını korumak, güvenliğini, topraklarını, insanlarını korumak için bir tedbirdir. Bu, bir nevi uyarıdır. Suriye yönetimine savaş çıkaracak adımlar atma ikazıdır. Türkiye'nin topraklarına, Türkiye'nin egemenlik alanına saldırıda bulunma uyarısıdır. Bu anlamda bir tedbirdir. O yüzden Suriye yönetimi umarım bu uyarıya dikkat edecektir, ona göre adımlarını atacaktır. Atmazsa Türkiye gereğini yapmakta da tereddüt etmeyecektir."

Seçilme yaşının 18'e indirilmesi


Bozdağ, seçilme yaşının 18 indirilmesi ve ardından silah altındaki er ve erbaşlara seçimlerde oy kullanma hakkı verilmesiyle ilgili çalışma olup olmadığı konusunda da şunları söyledi:

''18 yaşındaki bir kişi Cumhurbaşkanı seçimlerinde oy verebilirken, milletvekili, belediye başkanı seçimlerinde oy verebilirken, seçilme hakkını ona tanımamışız. Anayasamızın ilgili maddeleri buna engel durumda. Askerde bulunan er ve erbaşlara, seçme hakkı vermiyoruz. Bu açıklamanın hayata geçmesi, Anayasa değişikliğini gerektiriyor. Bu konularda Anayasa değişikliği yapmak için parlamento zemininde arayışlar olacaktır. Bu çerçevede mutabakat olursa bu konudaki Anayasa değişikliğini hep beraber hayata geçirmiş, seçme ve seçilme yaşının önündeki demokratik olmayan, hukuk devletiyle bağdaşmayan engelleri kaldırmış oluruz.''

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.