Piramit Haber

Tezkere savaşacağımız anlamına gelmez

Politika

İSTANBULAvrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avantgarde Otel'de Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) toplantısında yaptığı konuşmada, bu sabah 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yeniden toprağa verilmesi...

İSTANBUL

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avantgarde Otel'de Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) toplantısında yaptığı konuşmada, bu sabah 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yeniden toprağa verilmesi törenine hükümet adına katıldığını belirtti. 

Bakan Bağış, Türkiye'de hiç kimsenin savaş istemediğini anlatarak, ''Ama Türkiye'nin huzuru ve bekası açısından da Türkiye her zaman her şeye hazırlıklı olmalı. Ben Avrupa'daki bazı meslektaşlarıma onu söylüyorum. Keşke bir fırsatını bulsak da şu komşuları bir değiştirebilsek. Keşke bizim de komşularımız İsviçre'nin komşuları olsaydı, Almanya'nın komşuları olsaydı. Böyle bir şey olmadığına göre, bizim kendimize göre, her zaman hazırlıklı olmamız ama barış için çalışmamız lazım'' diye konuştu. 

Bir katılımcının ''Suriye'ye karşı tezkereden başka bir formül bulunamaz mı, hiçbirimiz savaşı istemiyoruz'' şeklindeki sözleri üzerine Bağış, şunları söyledi: 

''Tezkereye 'hayır' çıksaydı, bu Suriye'ye şu mesajı vermiş olurdu; 'Sen istediğin kadar havan topu salla benim vatandaşlarımı istediğin kadar öldür. Benim meclisim, hükümete gerekli yetkiyi vermediği için sana hiçbir tepki vermeyeceğiz. Burası her türlü saldırıya Betorder açık bir alandır' anlamı çıkacaktı. Ne acıdır ki CHP ve BDP'nin bu konuda ortaya koydukları tutum sadece dikta rejimini, Esed rejimini, teşvik etmeye yönelik bir yaklaşımdır. Hükümetin tezkere alması illa savaşacağı anlamına gelmez. Hükümetin tezkere alması, sadece bu ülkede, en ufak bir saldırı karşısında hükümetin de gerekli adımları atabilecek yetkiyle donatıldığını ortaya koyar.'' 
Türkiye'nin bin yılı aşkın devlet geleneği olan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bağış, ''Türkiye eğer savaşmaya çok meraklı bir ülke olsaydı, uçağı düşürüldüğünde bunu bahane eder, Suriye'yi yerle bir ederdi. Türkiye'nin askeri gücü Suriye'yi birkaç saat içerisinde bitirebilecek noktadadır çok şükür. Ama bizim Suriye halkıyla bir sorunumuz yok. Bizim Suriye'deki komşularımızla, dostlarımızla, Suriye'nin halkıyla, hiçbir ülkenin halkıyla bir sorunumuz yok. Tam tersi hatırlarsanız ABD'nin o zamanki Başkanı sayın (George) Bush, Suriye'yi, İran ve Kuzey Kore ile birlikte 'şeytan üçgeni' içerisinde sıraladığı zaman oraya bir saldırı olmasını Türkiye'nin diplomatik çabaları engelledi. O zaman Suriye'ye saldırı yerine Şam'da büyükelçilik açmaya ABD'yi biz ikna etmiştik'' şeklinde konuştu. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.