Piramit Haber

Sorumlusu biz oluruz

Politika

TBMM Başkanı Çiçek, ''2014 Ağustosundan sonra Türkiye yeni bir anayasa yapamadığı için ciddi yeni ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırsa, bunun sorumlusu bizler oluruz'' dedi.

ANKARA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Vakıf 2000 tarafından düzenlenen ''Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi'' konulu konferansın sunuş konuşmasını yaptı. 

Çiçek, yeni anayasanın 4 siyasi partinin taahhüdü olduğunu ve yapılamaması durumunda taahhüdün yerine getirilememiş olacağını belirterek, bunun siyaset kurumu ve parlamentoya ciddi olarak sıkıntı çıkaracağını söyledi. Çiçek, ''Türkiye'nin her meselesinin konuşulacağı, çözüme kavuşturulacağı yer burasıdır. Herkes 'bir anayasa sorunu var' diyorsa ve böyle bir beklenti içerisindeyse bu beklentinin bu dönem karşılanması gerekir. Bunu yaparken elbette alelacele bir şey yapamayız. Anayasa yapmak gerçekten zor bir iştir. 10 daireli bir apartmanda bile 10 tane komşunun, karşılıklı birbirine gidip-gelen, oturup anlaşamadığı bir yerde çok farklı siyasi görüşlere sahip 4 partinin bir ortak metin üzerinde anlaşmasının zorluğunu herkes kabul etmelidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Çok fazla uzlaşma kültürü bulunmadığını belirten Çiçek, ''Onun için komisyonun birinci zorluğu buradadır. Alelacele bir anayasa yapamayız. Ama ilanihaye, ucunu açık da bu işi bırakamayız. Çünkü hayır işi uzarsa şerre dönüşür. Peki o zaman yapılması gereken çalışmalarımızı biraz daha yoğunlaştırarak, biraz daha katkıları artırarak ve bu yöndeki çabaları olabildiğince destekleyerek, ortak bir anayasayı bu dönem yapmamız gerekir'' diye konuştu. 

Çiçek, şunları kaydetti:
''Anayasa yapılamadığı takdirde, kısmi anayasa değişiklikleri yapılırken, o değişikliklerin bağlantıları iyi kurgulanamadığı için, anayasal dengeler yerli yerine iyi oturtulamadığı için önümüzdeki dönemde yeni ve aşılması da fevkalade zor, demokratik sistemin dengelerini bozacak yeni sorunlarla karşı karşıya kalmamız mukadderdir.

Çiçek, bir işin zamanında yapılmazsa başa ne işler açacağını önceden bilebilir noktaya getiren siyasi tecrübe bulunduğunu vurgulayarak, ''Bütün bunlar var iken halen 2014'ten sonra, 2014 Ağustos'undan sonra Türkiye yeni bir anayasa yapamadığı için ciddi yeni ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırsa, bunun sorumlusu bizler oluruz. Buradan ifade etmek istiyorum. Onun için benim söyleyeceklerim hatırlatmalardan ibaret. Şüphesiz başkanlık sistemi de arkadaşlarımızın yasama, yürütme, yargı erkleri ile ilgili düzenlemeleri yaparken, bir partimizin gündeme getirdiği, bazı partilerimizin 'doğru olmaz' dediği, şu an çalışmalarını tartışarak, uygarca bir yere getirmeye çalıştıkları konulardan bir tanesidir. İnşallah bunlardan iyi bir sonucu hep beraber çıkartırız'' diye konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.