Piramit Haber

Son bir şans daha verdi!

Politika

Başbakan Erdoğan ABD ziyaretinde Suriye ile çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, askeri seçeneklere karşı diplomatik girişimlere bir süre daha fırsat tanıyacaklarının sinyallerini verdi

 Washington’ın prestijli Brookings Enstitüsü’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarından gelen sorulara cevap veririken “Uçuşa yasak bölge ABD ve Türkiye arasında alınabilecek bir karar değildir. Bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekir. Çünkü Cenevre I’i Cenevre II ile devam ettirmek gibi bir süreç söz konusu. Şu anda Rusya’nın Cenevre sürecinin devamından yana olduğunu biliyoruz. Gerek Amerika, gerek Çim, gerekse Arap Birliği ülkeleri sürecin içerisinde yer alıyor” diye konuştu
Ucu açık olmalı
Başbakan Cenevre II sürecine destek vermekle birlikte bunun ucu açık olmaması gerektiğini de kaydetti. Başbakan Erdoğan “Takvimin açıklanması lazım ve bu takvim içinde sürecin de devam etmesi lazım” dedi. Amerikan yönetiminin de sürecin takvime bağlanması konusunda hemfikir olduğu öğrenildi.

Değişme ya da gelişme
Suriye’de krize çözüm bulmak amacıyla 30 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen Cenevre konferansının devamı olarak görülen ve Rusya’nın katılımı nedeniyle diplomatik çözümü kolaylaştırabileceği düşünülen Cenevre II konferansının haziran ayında düzenlenmesi planlanıyor. Başbakan Erdoğan, ABD gezisi öncesinde sürece soğuk bakıyordu. Hatta Cenevre II konferansını “İpe un sermek” olarak değerlendirmişti. Başbakan Erdoğan, Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş’ın bu konuda fikrini değiştirip değiştirmediğini sorması üzerine “Benim fikrimde değişme ya da gelişme diyebilirsiniz. Rusya ve Çin’in de bu sürece katılımını sağlamak bakımından kısa süreli bir adım atılabilir” dedi.

Esad’sız bir süreç
Başbakan Erdoğan, bu sürecin Esad’sız olması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan “(Cenevre süreci ki ile ilgili) Biliyorsunuz dün sayın Obama bir ifade kullandı. Esad’sız bir süreçten bahsetti. Easd’ın olmadığı bir süreç, birinci Cenevre sürecinin de ana başlıklarından biriydi. Yoksa Esad’ın olduğu bir geçiş hükümetiyle bunun çözülmesi mümkün değil. Zaten bunu muhalifler de kabul etmez” dedi.

Sıkıntı hava hâkimiyeti

Erdoğan, “Başkan Obama ile uçuşa yasak bölge seçeneğini konuştunuz mu?” sorusuna yanıt verirken de Cenevre sürecine de atıfta bulunduktan sonra, “Böyle bir kararın çıkması halinde Türkiye olarak üzerimize düşeni yaparız, yapmamız lazım” dedi.
Başbakan Erdoğan şu anda Suriye’deki muhaliflerin karadaki mücadelede başarılı olduğunu söyledikten sonra “Sıkıntı hava hâkimiyeti noktasında. Çünkü (Esad rejimi) füze kullanıyor. NATO tespitlerine göre 283 füze atışı yapmış vaziyetteler. Sarin olarak bilinen kimyasal silahlar da kullanıyorlar. Bunların insanlığın önüne getirilmesi gerekir, hatta BM Genel Kurulu’nda tartışılmalı” diye konuştu.



Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.