Piramit Haber

Sıra bölgede ''kalıcı barışa'' geldi

Politika

Bakan Davutoğlu, Gazze'ye yönelik saldırıların son bulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şimdi sıranın, bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesine geldiğini belirtti..

İSTANBUL

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, forumun, katılımcı ülkeler arasında siyaset, ekonomi, kültür, medeniyet ve sosyal kalkınma boyutlarını içeren alanlarda işbirliği yapılmasını hedeflediğini belirtti. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölge ülkelerinin geleceğini bekleyen riskler olduğuna dikkati çekerek, ''Sorunlarımızın varlığı ve ağırlığı da herkesin malumudur. Yapmamız gereken ise esasen çoğu yapay gerekçelere dayalı çatışma risklerini azaltmak ve ortak çıkarlara yönelmektir'' dedi.

Toplantıda bölgesel meselelerin de ayrıntılı bir biçimde ele alınacağını belirten Davutoğlu, bölgenin hayati bir süreçten geçtiğini vurguladı. 

Bütün bu çabalar sonucunda, ateşkesin sağlanmasını ve Gazze'ye yönelik saldırıların son bulmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Davuoğlu, şimdi sıranın, bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesine geldiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bunun da ön şartı, Filistinli kardeşlerimizin yıllardır özlemini çektikleri haklarına kavuşmaları ve bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasıdır. Uluslararası toplum, İsrail Hükümeti'nin hukuk tanımayan, sorumsuz ve uzlaşmaz tutumunun bölgenin barış, güvenlik ve istikrarını tehlikeye sokmasına daha fazla izin vermemelidir. İsrail'in barış sürecini tahrip eden politikalarına güçlü tepkiler verilmesinin zamanı gelmiştir'' dedi.

Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsü kazanması

Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsü kazanmasını değerlendiren Davutoğlu, ''Filistin davamızda beklenen sona ulaşılmasında 29 Kasım'da tarihi bir eşik aşılmıştır'' dedi.

Kararın BM üyelerinin büyük bir çoğunluğuyla kabul edilmesinin kendilerini ayrıca memnun ettiğin belirten Davutoğlu, ''Uluslararası camia, BM'de Filistin Devleti'ni tanıyarak tarihi bir adaletsizliğe son verecek önemli bir adım atmıştır'' dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uluslararası toplumun Filistin halkına yönelik sorumluluğunun henüz bitmediğini ifade ederek, şunları söyledi: 
''Filistin'in BM'ye üye olarak kabul edileceği gün geldiğinde uluslararası toplum Filistinliler'e yönelik vicdani, hukuki ve siyasi borcunu tam olarak ödemiş sayılacaktır. Türkiye, Filistin'in uluslararası alanda hak ettiği konuma erişmesi için uluslararası ortaklarıyla birlikte kararlılıkla çaba harcayacaktır. Tam üye statüsüyle Filistin bayrağının BM'de dalgalanması en büyük temennimizdir. O bayrak dalgalanıncaya kadar da Türkiye'nin Filistin'e desteği sürecektir.''

''Suriye'' konusu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de değişimin kaçınılmaz olduğunun ve halkın iradesinin bastırılamayacağının açık ve net bir şekilde görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Rejim, kendi halkına karşı yürüttüğü kanlı savaşı kazanamayacaktır. Bölgemizin kanayan yarası haline gelen Suriye krizinde bizlere düşen görev; rejim üzerindeki baskıyı arttırmak ve mazlum Suriye halkına her türlü desteği vermektir. Yegane arzumuz; geçiş sürecinin Suriyeli kardeşlerimizin meşru beklentileri doğrultusunda en kısa sürede sonuçlanması ve demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin tüm bireylerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu, müreffeh bir Suriye inşasıdır.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.