Piramit Haber

Semt pazarlarına yeni düzenleme TBMM'de

Politika

Semt pazarlarına yeni düzenleme öngören teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

TBMM

AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yeniden yapılandırılan bakanlıkların değişen isimleri çerçevesinde bakanlık isimlerinde değişiklik yapılıyor. Toptancı hali içinde satış yapanların kendi aralarında mal almaları, satmaları ve devretmelerine ilişkin hususlar, uygulamada karşılaşılabilecek durumlar dikkate alınarak ikincil düzenlemelere bırakılıyor.

Perakende olarak doğrudan tüketicilere satış yapan üreticilerin bildirim yapma yükümlülüğü kaldırıldığından bu kişiler künye bulundurma yükümlüğünden de muaf tutulacak. Toptancı hallerin, halde işlem gören malların gıda güvenilirliği analizlerini yaptırma zorunluluğu bir geçiş sürecine bağlanacak. 

Perakende satış yapan üreticilerce sebze ve meyveler genellikle üretim yerinde veya bu yerlerin yakınında tüketicilere arz edildiğinden, bu mallara ilişkin bildirimde bulunma yükümlülüğü kaldırılacak. 

Komisyoncuların sattıkları mallara ilişkin yapacakları ödemeler, vadeli satışlar göz önüne alınarak yeniden düzenlenecek, teşvik unsuru olarak belirli mallardan hal rüsumu alınmayacak. İhtiyaç olması halinde hal rüsumu alınmaması öngörülen mallardan da rüsum tahsil edilmesi hususunda, Bakanlar Kurulu'na karar alma yetkisi verilecek. 

Kira sözleşmesinin feshi ile satış işleminin veya tahsisin iptali nedenlerinin arasına; işyerlerinin kiralanmasında, satılmasında ya da satış yerlerinin kiralanması ve tahsisinde ilgili yönetmelikte belirtilen şartları taşımadığı veya sonradan kaybettiğinin anlaşılması hususu da eklenecek.

Teklifle, semt pazarı kurulacak alanların temininde güçlükler yaşanması nedeniyle düzenleme yapılıyor.
Buna göre, semt pazarları imar planında belirlenmiş alanların yanı sıra, asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla, diğer alanlarda da kurulabilecek. Gerçek kişiler ve belediyeler dışındaki diğer tüzel kişiler de pazar yeri kurulup işletebilecek. 

Kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri ile diğer yerler kiralama yoluyla da işletilebilecek. Pazar yerinde aynı kişiye en fazla iki satış yeri verilebilecek.

Başka bir alana taşınma halinde, toptancı hallerindeki işyerleri ile pazar yerlerindeki satış yerlerinin kullandırılmasında mevcut hak sahiplerine öncelik verilecek. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.