Piramit Haber

Kalıcı barışa katkı sunsun

Politika

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyeye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin, "Umut ediyorum bu görüşme eşitlik temelinde, özgürlük temelinde, kardeşlik hukuku temelinde nihai ve kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından Belediye Başkanı Baydemir ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, gazetecilerin ziyarete ilişkin sorularını yanıtladı.

Sözlerine, "Çok hoş bir görüşme oldu" diyerek başlayan Baydemir, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ilk ziyareti olduğunu hatırlattı.

"Umut ediyorum bu görüşme eşitlik temelinde, özgürlük temelinde, kardeşlik hukuku temelinde nihai ve kalıcı bir barışa da katkı sunmuş olur" diyen Baydemir, gazetecilerin "bu bir tarihi an mı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Doğrusu Başbakan ile şöyle bir espri de geçti aramızda. Kendisine, 'ben gider ayak siz geldiniz Sayın Başbakanım, daha önce gelseydiniz belki birkaç proje alırdım sizden. Ama hafif raylı sistemimiz tamamen hazır, ihale etme aşamasındayız. Dicle Vadisi Projesi de' dedim. Sayın Başbakan ile bu iki projeyi görüştük. Sanrım bu iki proje konusunda en azından bizden sonra gelecek ekip açısından da bir kapı aralamış olduk. Diyarbakır’da belediye, yerel yetkililer ve ilgili bakanlıkların işbirliği inşallah gerçekleşir."

Gazetecilerin Baydemir'in yaptığı espriye Başbakan Erdoğan'ın ne yanıt verdiğini sorması üzerine Baydemir, "Esprili bir yanıt verdi" ifadesini kullandı. 

- "Bu dönem artık artık diyalog dönemidir" 

Bağımsız Mardin Milletevekili Türk ise Türkiye, Kürt sorunu ve Ortadoğu’daki gelişmeler açısından çok kritik bir sürecin içerisinde olunduğunu ifade ederek, bu kritik sürecin aşılması, kardeşlik hukuku ile meseleye bakılması gerektiğini belirtti.

Baydemir'in hem grup hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına talepleri dile getirdiğini vurgulayan Türk, şöyle konuştu:

"Başından beri söylüyoruz; bu dönem artık diyalog dönemidir. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Kürtlerin bir halk olarak görüldüğü bir anlayışla artık meseleye yaklaşılması gerektiğini ifade ediyoruz. Eğer köklü değişim ve çözüm konusunda Ortadoğu’nun en kadim halklarından biri olan Kürtlerin hakkı, hukuku göz önünde tutulmazsa sürecin sürekli sancılı olacağını ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki; Kürtlerin taleplerini isteyen bir yaklaşım ile bu kritik süreçleri aşarız. Beklentimiz budur."

"Diyarbakır ziyaretinin Kürt sorunun çözümüne yönelik bir adım olmasını istiyoruz" diyen Türk, IKBY Başkanı Barzani'nin Diyarbakır'da Başbakan Erdoğan ile görüşmesine ilişkin şöyle konuştu:

"Sayın Barzani bugün Sayın Başbakan ile görüşmek üzere Diyarbakır'a geldi. Tabi ki burası Amed, Kürtler için önemli bir yer. Amed'de bulunması bakımından Barzani bugün kendi toprağına, kendi insanları arasına geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette ki çok şey var. Ama bugün bütün bunları tartışma zemini ve imkanı olmayabilir. Biliyoruz ki Kürtler arasında diyalogsuzluk, özellikle Rojava’daki sıkıntılar Kürtler'in gündemindedir. Rojava’da bütün Kürtlerin ortak bir irade, ortak talepler doğrultusunda bütünleşmesi bizim için önemlidir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.