Piramit Haber

Kabinede revize çalışması!

Politika

Kabinede 'aday bakan' revizyonu

 YSK Başkanı “Aday bakan istifa etmez” kararını savunurken Başbakan net konuştu: “Doğru olmaz.” Kabinede revizyon var.
BAŞKAN: KABİNE BOŞALIR YSK Başkanı Güven, tartışma yaratan seçimde aday bakanlar kararını, dün “İstifa gerekir desem Bakanlar Kurulu boşalır” diye savundu.
BAŞBAKAN İŞARETİ VERDİ
Başbakan Erdoğan “O sıfatla seçim kampanyası doğru olmaz” dedi. Arınç açıkladı: “Aralık sonuna kadar kabine revizyonu yapılabilir.” 

Antalya'da düzenlenen “Seçim Hukuku” konulu eğitim programının açılışında konuşan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçim sürecine ilişkin bilgiler verdi, “bakanların istifasıyla ilgili” tartışılan YSK kararını savundu. “Aynı karar 1983 yılında da oybirliğiyle verilmişti. Kamuoyunda bu kadar tartışılacağını düşünmemiştim” diyen Güven’in açıklamaları özetle şöyle:

KANUN:
Kimlerin 1 Aralık itibarıyla istifa etmeleri gerektiğini Milletvekilliği Seçimi Kanunu 18. maddesine göre yaptık. Bu maddede hâkimler, savcılar ve yüksek yargı organları gibi tek tek sayılmış. Burada bakanların istifası yok. Bugün vereceğimiz karar milletvekilliği seçimlerini de etkileyecek bir karar.
4 AY ÖNCE: Bugün ben kurumla beraber “Bakanların istifası gerekir” dersem bu milletvekilliği seçimlerinde de seçimden 4 ay önce Bakanlar Kurulu’nun boşaltılması anlamına gelir. Anayasa’da böyle bir hüküm yok.
YASAKLAR: (Yasağı genişletme yetkisine sahip olmadıklarını belirterek) 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri adlı yasanın 65 maddesi var. Bu dönemde bakanların ve başbakanların nasıl hareket etmesi gerektiği belirtilmiş. Sadece son 10 gün içinde bakanlar ve başbakan yurtiçinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri bakan otomobilleri seçme resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapamazlar. Biz bunu yasaklamış olsak bu hüküm niye getirildi?
İSTİFALAR: Biz mahalli idarelerde sayın bakanlarla ilgili, Milletvekili Seçimleri Kanunu uygulayacağız.
BAŞBAKAN’IN KARARI: ADAY OLAN GİDER
Kabinede revizyon
Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Başbakanımız bu konuda kararlı. Aday olan bakanların görevi bırakması gerektiğini düşünüyor” dedi. Arınç şunları söyledi:

ARALIK SONU:
Aralık ayının sonuna kadar kabine revizyonu yapılabilir. Başbakan’a (yerel seçimde aday bakanlar) sordum, ‘Bakanların seçim kampanyalarını bu sıfatla yürütmeleri doğru değil’ dedi. Ocaktan sonra aday olan bakanlarımız bakan olarak seçimlere girmeyecekler. Ocak ayından itibaren bakanlıktan ayrılacaklar. Yeni bir kabine revizyonu gündeme gelecek

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.