Piramit Haber

'Hayal Gibi Paket '

Politika

Demokratikleşme paketi, siyasal reformların yanı sıra toplumsal yaralara da merhem oldu. Çalışmayla birlikte nefret saikiyle işlenen suçlara ceza artırımının önü açıldı. Cezalar bir yıldan 3 yıla çıkarılacak.

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın ‘hayal gibi paket’ diye tanımladığı demokratikleşme çalışmalarında öne çıkan noktalardan biri de ‘nefret suçları’ oldu:
- Buna göre, işlenen belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle yaşanırsa cezası daha da ağır hale getirilecek. 
- Kişinin, inançlarının gereğini yerine getirmesi dolayısıyla, belli haklarını kullanmasını, belli haklardan yararlanmasını engelleyenler ceza kapsamına alınacak. Bu sebeple işlenen suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar artırılıyor. 
- Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kurulacak. Yasağın ihlali söz konusu olursa, durumla ilgili görev ve yetkisi bulunan kamu makamları, ihlali sona erdirmek, sonuçlarını gidermek, tekrarlanmasını önlemek üzere gerekli tedbirleri almakla yükümlü hale getirilecek. 
GÖSTERİ SÜRELERİ UZUYOR 
- Gezi Parkı olayları sırasında sık sık tartışılan gösteri ve yürüyüşlerle ilgili düzenlemeler pakette yer aldı. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Kanun değişecek. Toplantı yer ve güzergâhının belirlenmesinde mülki amir, ilgili STÖ’lerin görüşünü alarak nihai kararını verecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin süresi uzayacak. Açık yerlerde, güneşin batışından bir saat önceye kadar sürebilen toplantılar, güneş batmadan dağılacak şekilde olacak. Kapalı yerlerde 23.00’e kadar süren toplantılar da saat 24.00’e kadar yapılabilecek. 
- Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde hükümet komiseri uygulamasına son verilecek. Bu yükümlülük, Düzenleme Kurulları tarafından yerine getirilecek. Kurul, toplantı amacı dışına çıkarsa, kanuna aykırı hale gelirse, dağılma kararı alarak durumu kolluk amirine bildirecek. 

KİŞİSEL VERİLERE KORUMA 

- Kişisel verilerin korunması için yasal güvence de getiriliyor. 2010 yılında anayasa değişikliği yapılmıştı. Hazırlanan taslağa göre, kişilerin özel bilgilerinin ilgisiz kişiler tarafından kullanılması mümkün olmayacak, paylaşılamayacak. 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.