Piramit Haber

Gümrük müşavirliği süresi kısalıyor

Politika

Bakan Yazıcı, ''Kariyer meslek' olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık süreyi hazırladığımız tasarıyla kısaltıyoruz'' dedi.

İSTANBUL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ve İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün düzenlediği ''Dünya Gümrük Günü Kutlamaları'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yapılanmasıyla daha da güçlü, etkin görevler üstlendiğini ifade ederek, ''Biz, vatandaşın önündeki engelleri kaldıracağız. Bu insanlar, ürettiklerini dış pazarda satmak suretiyle ülkeye katma değer sağlıyorlar'' dedi.

Yazıcı, bunların önündeki engeli kaldırmanın, sağlayacakları katma değere katkıda bulunmak demek olduğunu anlatarak, şunları aktardı:

''Hizmet üretirken herhangi bir kamu görevlisinin, müşavirin ya da bu işler tek taraflı olmaz ticaret erbabının bir diğer arkadaşına oranla kural ihlali yaparak avantajlı duruma geçmeye çalışması noktasında toleransımız sıfırdır. Böyle bir şey vakıf olduğunda böyle bir iddianın kanıtlarıyla, belgeleriyle ortaya konulması halinde kim olursa olsun sıfır toleransla bakar hak ettiği neyse onu yaparız. Özellikle bölge müdürlüklerindeki arkadaşlarımıza şunu söylüyorum; mahiyetinde bu bakışımıza aykırı uygulamalar varsa, böylesi uygulamalara yeltenenler olursa ya mahiyetinize hakim değilsiniz ya ortaksınız. Bunun başka izahı yok.''

Müşavirlik için öngörülen 6 yıllık süreyi kısaltıyoruz

Bakan Yazıcı, bir eşyanın gümrüklerden giriş çıkışını, gümrüklerden ek maliyet yaratmadan geçmesi için çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2012 yılı içinde 2 bin küsur yeni eleman takviye edildi. Şimdi 1500-1700 kişi alıyoruz. Biz bunları KPSS'den en az 70 puan almasını istiyor, bir de mülakata tabi tutuyoruz. Bizi mülakatlar için eleştirenler var. Bakanlığın elemanları bilgili, donanımlı, temsil kabiliyetine haiz, keskin zekalı bireylerden oluşsun. Bunun planı yapıldı, sınavlardan sonra takdim edeceğiz. 'Kariyer meslek' olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım. Hazırladığımız tasarıyla bu alandaki süreyi kısaltıyoruz. Süreleri bu kadar uzun tutarsanız çok nitelikli insanlar bu kadar uzun süre müşavir olmayı beklemez. Müşavirliğe nitelikli insanların daha çok rağbet etmesi için böyle bir düzenleme getiriyoruz.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.