Piramit Haber

Çözüm sürecinin muhatabı hükümettir

Politika

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Çözüm sürecinin muhatabı hükümettir, TBMM değildir" dedi..

ANKARA 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle Rixos Otel'de toplantıda bir araya geldi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm süreciyle anayasa arasında ilinti yapıldığını kaydeden Çiçek, süreçle anayasa arasında doğrudan ilgi kurmanın bazı sıkıntılar çıkaracağına, dört siyasi partinin görüşünün farklı olduğuna işaret etti.

Çiçek, "Komisyonda bu işler görüş birliğiyle çıktığına göre, demek ki bu süreçle bağlantısı kurulduğunda bazı sıkıntılar da olacaktır. Bunu da görmemiz lazım. Bir kısım taleplerin anayasayla bağlantısı olabilir mi, olabilir. Bunun nasıl çözüme kavuşacağı da zaten partilerin birlikte verecekleri karara bağlı" diye konuştu.

Süreçle ilgili olarak meclisin işin neresinde bulunduğunu konusunda Çiçek, "Türkiye'de konular, yürürlükteki mevzuat hesaba katılmadan, anayasa, iç tüzük, meclisin görevleri, geçmiş uygulamalar hesaba katılmaksızın tartışma yapılıyor" dedi.

Çiçek, tartışmalar yapılırken anayasa ve iç tüzük açısından duruma bakmak gerektiğini ifade eden Çiçek, genel siyasetten ve devletin işleyişinden esas sorumlu olanın hükümet olduğunu söyledi. 
Çiçek, "Sayın Başbakan, 'bu işin muhatabı hükümettir' diyor. Ben de diyorum ki, evet bu işin muhatabı hükümettir. TBMM değildir. Hükümet süreci yürütürken, yürürlükteki mevzuat açısından bir yetmezlik söz konusuysa, bir ihtiyaç duyuyorsa, bu ihtiyacını bilinen usullerle, meclis önüne getirir. Meclis bunu tartışır ve bir karar bağlar." dedi.

Akil adamlar komisyonu

Çiçek, "Mecliste akil adamlar komisyonu kurulsun" önerisiyle ilgili olarak da şunları söyledi:
"Böyle bir komisyon mecliste kurulamaz. 'Akil adamlar' diye ifade edilen hususta dile getirilen şahısların hiçbirisi milletvekili değildir. Dolayısıyla mecliste milletvekili olmayanlardan müteşekkil bir komisyon kurulamaz. İhtiyaç varsa, uygun görülüyorsa bu meclisin dışında kurulmuş olması gerekiyor."

Çiçek, dün 300 kadar akademisyen ve gazetecinin yayımladığı bildiriyle ilgili olarak da zaten herkesten bu konuda görüş istediklerini, meseleye o açıdan bakmak gerektiğini ifade etti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.