Piramit Haber

Birikimi 6 ayda bitirirler

Politika

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, "Eğer Türkiye'de bir koalisyon dönemi gelirse günün birinde, AK Parti olarak bizim yaptığımız birikimi, 6 ayda bitirirler" dedi.

İSTANBUL

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konferansındaki konuşmasında, parlamenter rejimin en büyük sıkıntısının koalisyon olduğunu söyledi.

Sorunun, koalisyon döneminin yönetim biçiminin "sakatlığı" olduğunu belirten Kuzu, "Eğer Türkiye'de bir koalisyon dönemi gelirse günün birinde, AK Parti olarak bizim yaptığımız birikimi, 6 ayda bitirirler. Bu, bu kadar nettir. O zaman elimiz tutarken, gücümüz yeterken bu model konusunda kafa yormamız lazım" diye konuştu.

Kuzu, koalisyon dönemlerinde zorunlu olarak seçim barajı konulduğunu ancak başkanlığa geçildiğinde tüm barajların kaldırılacağını dile getirdi. Burhan Kuzu, bu sistemin istikrar nedeniyle "koalisyon gelmesin" diye getirildiğini, başkanlıkta koalisyon olmayacağı için baraja da gerek duyulmayacağını vurguladı.

"Türkiye'de parlamento dediğimiz yasama organının adı var kendi yoktur. Bunu Anayasa Komisyonu Başkanı söylüyor" ifadesini kullanan Kuzu, şöyle devam etti:
"Almanya'da da İtalya'da da İngiltere'de de bizde ve parlamenter rejimi olan ülkelerde, parlamento şeklen vardır; asıl olan yürütmedir, onun başındaki başbakandır. Yasama organı dediğimiz, sizlerin seçtiği, Ankara'daki o organ, sadece yürütmenin dediklerini yapan bir organdır. Biz, yürütmeden gelenleri geçiririz. 10 yıldır komisyon başkanlığı yapıyorum. Hükümetin 'evet' demediği bir tek maddeyi geçiremezsiniz, bakanın 'evet' demediği bir tek önergeyi geçiremezsiniz."

"Bir ülkede federal yapının olması, başkanlığı gerektirmez"

Burhan Kuzu, başkanlık sistemi ile "dar bölge sistemi"nin geleceğine değinerek, "liderlerin dediğini yapan" bir parlamentonun oluşmayacağını, "vicdanı hür" vekillerin olacağını söyledi.
Federal yapının, başkanlık modeliyle uzaktan yakından ilgisi olmadığına işaret eden Kuzu, "Almanya, şu an parlamenter model ama federal yapı var. Yeni Zelanda, Kanada böyle...Demek ki bir ülkede federal yapının olması, başkanlığı gerektirmez. 'Başkanlık varsa federal yapı gerekir' diye bir şey de yok" ifadelerini kullandı. 

Kuzu, "Başkanlık sistemiyle diktatörlük mü gelir?" sorusuyla karşılaştıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
"Benim başbakanım, Almanya'nın başbakanı, İngiltere'nin başbakanı, İtalya'nın başbakanı, bilesiniz ki Obama'dan 3 kat daha yetkilidir. Bunu Başbakan da söylüyor. Zavallı Obama, güçlü Erdoğan. Şimdiki model hep böyle devam etse, koalisyon olmasa, hadi kuvvetler ayrımından vazgeçtik, Türkiye kazansın dersek, ama böyle olmuyor. Bu modelde biri biriktirir, bir koalisyon götürür. Buna mecburuz. Bu, lüks değil, realite olarak ihtiyaçtan kaynaklanarak Türkiye'nin gündemine taşımış oluyoruz.

ABD'de okullarda saldırı var, basıyor sınıfları deliler, öldürüyorlar. Obama, bir kanun çıksın istiyor, kongre direniyor. Her gün 'Bu kanun lazım' diye mesaj gönderiyor, kamuoyuna söylüyor, şikayet ediyor millete. Şimdi Başbakan bize bir kanun gönderecek, ikinci gün çıkartırız evelallah. Ne zaman istiyorsa o zaman yani. Biri çıkar da diktatörlük gelir derse inanın bu modelin zerresini bilmiyor."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.