Piramit Haber

Bir haftada iki uyarı!

Politika

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye bir haftada ikinci uyarı geldi.

Hafta başında Recep Tayyip Erdoğan’ın her kesimden vatandaşa dava açmak için kullandığı Türk Ceza Kanunu’ndaki “Cumhurbaşkanı’na hakaret” maddesinin iptal edilmesini isteyen Avrupa Konseyi’nin Anayasal konulardaki uzman birimi Venedik Komisyonu, bu kez doğrudan Erdoğan’ı uyardı.
Venedik Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan’a “Anayasa Mahkemesi kararlarına karışma” uyarısı yapıldı. Venedik Komisyonu’nun 11-12 Mart’taki toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerdeki Anayasa Mahkemelerinin çalışmalarına müdahale konusunun masaya yatırıldığı duyuruldu.

“ERDOĞAN’IN ANAYASA MAHKEMESİ AÇIKLAMALARINDAN ENDİŞELİYİZ..”

Açıklamada, Venedik Komisyonu’nun üye ülke Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa Mahkemesi aleyhine yaptığı konuşmalardan “citddi endişe duyduğu” ifade edildi. Açıklamada aynen şöyle denildi;

“Venedik Komisyonu, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarına uymayacağına ilişkin sözlerinden ve, bu sözleri daha da ileri taşıyarak Anayasa Mahkemesi’ni kapatmaktan bahsetmesinden ciddi endişe duymaktadır. Türkiye, bir Avrupa Konseyi üyesi ülke olarak, demokrasi Konsey’in temel prensipleri olan demokrasi, insan haklarının korunması ve hukukun üstünlüğü prensiplerine bağlı olmak durumundadır. Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’ne karşı bu tehditler, Avrupa Konseyi’nin temel prensiplerin açık ihlalidir.”


Açıklamada, yine kendi ülkelerindeki Anayasa Mahkemeleri konusunda attıkları adımlar nedeniyle Polonya, Slovakya, Gürcistan ve Hırvatistan’ın durumlarının da görüşüldüğü ifade edildi.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.