Piramit Haber

Bakan Ergün: Güney Kore ile ilişkiler stratejik ortaklık noktasına ulaşmıştır

Politika

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye-Güney Kore ilişkileri, bugün kan kardeşliği ilişkisinin çok ötesine geçerek, stratejik ortaklık noktasına ulaşmıştır." dedi. Kore Milli Günü, Sheraton Otel'de düzenlenen resepsiyonla...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye-Güney Kore ilişkileri, bugün kan kardeşliği ilişkisinin çok ötesine geçerek, stratejik ortaklık noktasına ulaşmıştır." dedi.

Kore Milli Günü, Sheraton Otel'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Kore Büyükelçisi Sangkyu Lee’nin ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, bazı siyasiler, birçok ülke temsilcisi ile çok sayıda davetli katıldı. Koreli dansçıların gösterileriyle başlayan resepsiyon, da Türkiye ve Kore'nin milli marşları okundu.

Resepsiyonda konuşan Bakan Ergün, Türkiye-Kore ilişkilerinin kan kardeşliğinin ötesine geçtiğini belirterek, artık stratejik ortaklık düzeyine ulaştığına dikkat çekti. Ergün, “Ekonomik ilişkiler artarak devam edecektir. 5 milyar dolardan 7 milyar dolara, yatırım boyutunda 11 milyar dolar ve oradan da 15 milyar dolar seviyesine hızlı bir şekilde bu ekonomik ilişkilerin, karşılıklı ticaret hacminin çıkacağı muhakkaktır. Kore ve Türkiye; çok uzak mesafede, Asya’nın iki Bahsegel ucunda kendi inanç ve kültürlerini koruyarak gelişen, bu yönüyle dünyaya örnek olan iki önemli ülkedir. Bu özelliklerimizle bizim daha yakın işbirliği yapmamızda önemli bir zemin teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye-Kore diplomatik ilişkilerinin Kore Savaşı’ndan sonra, 1957 yılında başladığını hatırlatan Kore Büyükelçisi Sangkyu Lee ise, Türkiye ile Kore halklarının ilişkilerinin 15. yüzyıla kadar uzandığını kaydetti. Ekonomik ve sosyal ilişkilerin ise yeni yeni başladığını vurgulayan Lee, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın Kore’yi ziyaret ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin kendileri için stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Lee, “Geçen sene Van’da meydana gelen deprem ve önemli sayıda Türk askerinin şehit olmasına neden olan Güneydoğu bölgesindeki terör olaylarından dolayı üzgünüm” diye konuştu.

Bakan Ergün, Kore Milli Günü dolayısıyla oluşturulan fuaye alanlarını da gezdi. Kore Havacılık Endüstrisi KT-1 Program Yönetim Takımı Müdürü Jiyung Song, fuaye alanında oluşturulan bölümde, uçaklardan söz etti. Song, KT-1 eğitim uçağı konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile anlaşma yapıldığını ve 37 uçağın İzmir Çiğli Komutanlığı’na teslim edildiğini belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.