Piramit Haber

Arınç: Son olay bardağı taşırdı, Suriye bunun hesabını verecek (2)

Politika

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye'den atılan top mermisinin düşmesiyle ilgili, "Son olay, bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye'den atılan top mermisinin düşmesiyle ilgili, "Son olay, bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun hesabını Suriye verecektir." dedi.

Seçim bölgesi Bursa'da otel açılışına katılan Arınç, Suriye'ye sert tepki gösterdi. Akşam saatlerinde Suriye tarafından atılan bir top mermisinin Akçakale ilçesinde vefatlara sebebiyet verdiğini dile getiren Arınç, "Şu ana kadar 2 anne ve 3 çocuğun vefat ettiğini biliyoruz. Son günlerde Suriye tarafından kendi halkına kullanılmak üzere kullanılan bombalar bize düşmeye başladı. Bu konuda uyarıcı ifadeler kullanıldı. Hatta ikaz edildiler. Karşılığının verileceğini söylediler. Suriye maalesef bir yıldan beri kendi halkını öldürmekle, bugüne kadar 30 bine yakın insanları öldürmekle tehlikeli işler yapıyor. Kadınlar, çocuklar ve masum insanlar ölüyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye ile sınır komşusu olduğunu ve 910 kilometre sınırı olduğunu kaydeden Arınç, şöyle devam etti: "Bu sınırın iki tarafında Celtabet da akrabalar var. Kardeşler var. Dostlar var. Geçtiğimiz yıllarda sınırlar da kalkmış, ziyaretler komşudan komşuya gider yapılır olmuştu. Esad rejimi kendi halkına kıymaya başladıkça dış politikada Suriye ile ilişkilerimiz onlardan kaynaklanan sebeplerle giderek bozuldu. Son olay bardağı taşırdı. Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı saldırı yapılmış. Bunun uluslar arası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır."

Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve NATO sözleşmesinin belirli maddeleri olduğunu hatırlatan Arınç, "Üye ülkelerin de şu ya da bu şekilde saldırıya uğraması durumunda, buna karşı biz bir gözünü karartmış insan değiliz. Bir insanımızın hayatını kaybetmesi, topraklarımıza saldırının olması karşısında haklarımızı koruyacağız." ifadelerini kullandı.

"Üzüntü verici bir olay sebebiyle hayatını kaybeden annelerimize ve çocuklarımıza Allah'tan rahmet diliyorum." diyen Arınç, "Gerekenin mutlaka yapılacağını, dünyanın bilmesini istiyorum. Biraz önce otelde Başbakanımızla görüştüm. Hükümet tam kadroyla işi takip ediyor. Ben bu akşam Bursa’dan Ankara'ya döneceğim. 15 dakika sonra aranızdan ayrılacağım. Umarım bu son çılgınlık olur. Bunun hesabını Suriye yönetim verecektir. Biz toprağımızın ve yurttaşlarımızın hukukunu koruyacak güçteyiz." şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.