Piramit Haber

Alt komisyonun raporu şeffaf olmalı

Politika

BM Özel Raportörü Heyns, TBMM'deki Uludere Alt Komisyonu'nun 15 Aralık'ta raporun tamamlanacağı bilgisini aktardığını belirterek, raporun sonuçlarına ilişkin delillerin ortaya konmasını istedi.

ANKARA

Birleşmiş Milletler için yargısız ve keyfi infazlar konusunda rapor hazırlayan özel raportör Christof Heyns, yaptığı basın toplantısında Türkiye'yle ilgili hazırladığı taslak rapor konusunda bilgi aktardı. 

Raporu gelecek yıl mayıs ayında BM İnsan Hakları Konseyi oturumunda sunacağını ve raporda bazı önerilerde bulunduğunu belirten Heyns, iki yıl sonra da bu raporun sonuçlarının değerlendirileceğini söyledi. 

Suçların cezasız kalması, sorumluların ortaya çıkarılamaması ve yasal süreçlerin uzun zamana yayılması yaşam ihlalleri olarak karşılarına çıktığını ifade eden Heyns, ''Yaşam hakkının güvenlik altına alınmasında ilerlemeler var'' dedi.

Uludere

Somut bazı olaylara da değinen Heyns, Uludere olayındaki incelemenin henüz tamamlanmadığına dikkati çekerek, TBMM'de kurulan Uludere Alt Komisyonu'nun kendisine 15 Aralık'ta raporun tamamlanacağı bilgisini aktardığını söyledi.

''Alt komisyonun raporu şeffaf olmalı'' diyen Heyns, raporun sonuçlarına ilişkin delillerin net bir şekilde ortaya konmasını istedi.

''Namus cinayetleri, kadınlara karşı şiddet hala Türkiye'nin gerçeği olarak karşımıza çıkıyor'' diyen Heyns, endişe verici rakamlara rağmen bu konuda kanun çıkarılmasının ve devletin uygulamada bu kanuna öncelik vermesinin önemli olduğunu belirtti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.