Piramit Haber

AİHM kararları mercek altında

Politika

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhinde verilen kararları mercek altına alıyor.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon bünyesinde, AİHM kararlarını birebir izleyecek, inceleyecek, etüt edecek, buradan sonuçlar çıkaracak olan ve atılması gereken adımları belirleyecek mekanizma kuracaklarını söyledi. 

Bu mekanizmanın "alt komisyon kurularak ya da izleme birimi gibi" olabileceğini ifade eden Üstün, şöyle konuştu:

"Komisyonda, komisyon üyesi milletvekillerimiz ve uzmanlarımız olacak. AİHM’de Türkiye aleyhindeki mevcut dosyaları inceleyecek. Bundan sonra AİHM'e gidebilecek olanlara da bakacak. Dosyanın hangi olaydan dolayı gittiği, kanundan kaynaklı sıkıntı mı olduğu, olaylardan kaynaklanan sıkıntı mı olduğu, kamu görevlilerinin tutumundan kaynaklanan sıkıntı mı olduğuna bakacak. Bütün bunları tahlil eden, analiz eden, bütün dosyaları tek tek inceleyecek olan mekanizma oluşturacağız."

Üstün, bu mekanizmayı vatandaşların bu tür benzeri olaylarla bir daha karşılaşmaması için yapacaklarını ifade ederek, "AİHM’deki kötü şöhretimizi ortadan kaldırmak istiyoruz. O nedenle böyle bir sistem kurmak arzusundayız" diye konuştu.

Meclis’te, AİHM kararları konusunda mastırını yapmış olan bir uzmanın bu sistemi oluşturacağını ifade eden Üstün, o uzmanı komisyon bünyesine alacaklarını, diğer uzmanların da ona destek olacağını bildirdi. Üstün, komisyonda yer alacak milletvekillerinin de belirleneceğini belirterek, "Bu çerçevede AİHM kararlarıyla ilgili Meclis denetimi etkinleştirilecek" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.