Piramit Haber

İnternet Gazeteciliği Hızla Gelişiyor

Medya

Televizyondan hızlı, gazeteye göre ise çok daha derin bilgiye ulaşma imkanı tanıyan internet gazeteciliği, günümüz insanına pek çok fırsatlar sunuyor.

 7/24 bitmeyen habercilik anlayışı Türkiye ve dünyayı takip edebilmemiz açısından oldukça avantajlı...Bütün günün sıcak gelişmelerini bir siteden diğerine hızla geçiş yaparak izlemek neredeyse birçoğumuzun da alışkanlığı haline geldi. Diğer medya organlarında olduğu gibi İnternet haber siteleri arasında da büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabet ise okuyucular için büyük fırsatlar yaratıyor. Okuyucu kitlesini elinde tutmak isteyen pek çok site, zengin ve son derece güncel içerikle okuyucuların karşısına çıkıyor. Kısacası internet gazeteciliği hem okuyucu hem de bu işin mesleğini ifa eden insanlar için büyük imkanlar sunuyor.
DÖRT YILDA 50 MİLYON KULLANICI  
Geleneksel medya araçları ile karşılaştırıldığında, radyonun 50 milyon kişiye ulaşması 40 yıl, televizyonun bu sayıyı yakalaması tam 13 yıl aldı. İnternetin 50 milyon kullanıcıya ulaşması için ise dört yıl yeterli oldu. İnternetin hızla yaşamımıza girmesi ve yaygınlaşması sadece 15 yıllık bir geçmişe sahip. Geleneksel çalışma anlayışımızı kökten değiştiren internet pek çok bilginin de dijital ortama aktarılmasını mecbur kıldı. Birçok meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleği de internetle yeniden tanımlanmış, geleneksel çalışma tarzının dışında teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanır hale gelinmiştir. İnternet, özellikle mesleği gazetecilik olan insanlara yeni ufuklar ve yeni fırsatlar sunuyor. İnternet sayesinde gazeteciler ihtiyaç duydukları bilgiye çok kolay ulaşabiliyor, hatta bazı gazeteciler ise tamamen internete bağımlı çalışıyor. Hal böyle olunca da internet ile gazeteci arasında ki bağ (ister gazetecilik yapsın ister ziyaretçi olsun) iyice kuvvetleniyor.

SANAL GAZETECİLİĞİN ÜSTÜNLÜKLERİ
İnternet gazeteciliğinin geleneksel medyadan farklı olarak en fazla ön plana çıkan dört yönü; hızı, geri dönülebilir olması, detaylara izin vermesi ve yayıncı açısından da okuyucu açısından da özgürleştirici olması. Özellikle gündemi etkileyen son dakika haberleri, televizyon bültenlerinden bile önce internet gazetelerinde yer alıyor. Habere hızlı ulaşım imkanı insanları internet gazetelerine çekiyor. İnternet gazetelerinde haberi çok kısa bir sürede görmek mümkün olurken, günlük gazeteler bu haberleri ancak ertesi günkü baskıda verebiliyor. Öte yandan internetin en önemli özelliklerinden biri olan interaktivite, okuyucunun da habere dahil olmasına imkan tanıyor. Günümüzde okuyucu kitlesi her yönü ile aktif bir şekilde sisteme dahil olmakta, hatta blog (e-günlük) kavramı ile haberin kaynağı dahi olabilmekte. İnternet gazeteciliğinin sunmuş olduğu avantajları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün: •Haberi çok hızlı bir biçimde verebilmesi ve sürekli güncellenmesi •Okurun habere 24 saat, dilediği zaman ulaşabilmesi •Multimedya temelinde ses-grafik-görüntülü dosyaları kullanma •Arşivdeki haberlere kolayca ulaşabilme ve istenilen haberleri saklayabilme •Okurla interaktif etkileşim; okurun yorumlarını anında iletebilmesi •Diğer medyada yer almayan farklı haberleri bulabilme •Alternatif haber siteleri ile anında karşılaştırma imkanı tanıması

EN ÖNEMLİ KONU GÜVENİRLİLİK

Haberin niteliğini değiştiren internet, günümüzde gazetecinin de tanımını değiştirdi. İnternet gazetecisi veya bir başka deyişle internet editörü, daha donanımlı olmak zorunda. Mesleki birikiminin yanı sıra gerektiğinde editör, muhabir hatta bir yayın yönetmeni gibi karar verme yetisine sahip olmak durumunda. Çünkü internet gazeteciliğinde haber akışı sürekli olduğundan haberlerin analizi, sunumu ve sitede nerede yer alması gibi konular kısa sürede çözülüp, hızlı ve doğru bir şekilde yayın sürecine dahil edilmeli.Gün içerisinde takip ettiğimiz internet sitelerinin ne kadar güvenli haber yayınladıkları ise okuyucu için en önemli konulardan biri. Haberin doğruluğu, güncelliği gibi konular en temel noktalar. Bu noktalara özen gösteren sadece ajans haberleri ile değil, gün içerisinde siteye özel haber ve yazı ekleyen sitelerin içerik farklılaştırma yönü ile de bir adım önde olduğu görülüyor. Site trafiği yaratma veya ziyaretçi kaygısı ile gerçek haberi farklı şekilde sunan siteler ise okuyucu kitlesinin internete olan güvenini büyük oranda zedeliyor.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.