Piramit Haber

İlber Hoca'dan Kanuni ve harem sırları

Medya

Dr. İlber Ortaylı, Muhteşem Yüzyıl dizisi ve gündeme dair konularda ilginç ve önemli açıklamalarda bulundu.

 Kanaltürk’te yayınlanan “Bunu Konuşalım” programına konuk olan Prof. Dr. İlber Ortaylı , Candaş Tolga Işık’ın sorularını cevaplandırdı. 
İlber Ortaylı Osmanlı Tarihi , Cumhuriyet Tarihi , Muhteşem Yüzyıl dizisi ve Türkiye gündemi gibi konularda ilginç ve önemli açıklamalarda bulundu. Işık’ın ‘’Başbakan Erdoğan‘ın Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili "bu benim ecdadım değil ‘’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık Ortaylı: “Haremden çıkmayan bir Kanuni ben bilmiyorum.” dedi.
‘’MUHTEŞEM YÜZYIL GERÇEĞİ YANSITMIYOR‘’
“Haremden çıkmayan bir Kanuni ben bilmiyorum. Türklerin 16. 15. yüzyıl Hükümdarı Kanuni ‘dir , devamlı atın üstündedir. Kanuni’nin 13 tane seferi var. Sefer dediğin bir haftada gidilip gelinmiyor , nisan da çıkıyorsun yola ekim de geliyorsun, yani bunun en normali bu. Kanuni’nin 46 yıl içinde 5-6 senesi seferde geçmiştir.” dedi.

KANUNİ HAREME ÇOK MU DÜŞKÜNDÜ?
Candaş Tolga ‘nın “Kanuni’nin hareme çok düşkün olduğu doğru mu ?’’sorusuna karşılık olarak 
Ortaylı: “Doğru değil. Bir kere Kanuni monogram dediğimiz karakterde bir adam o çok açık. Hayatında bir tane kadın görmemiş; ama tek kadınla vakit geçirmiştir. Önce Mustafa’nın annesi , bilahare Hürrem, Hürrem öldükten sonra Gülfem Hatun var.” dedi.

‘’HAREMDEKİ DEKOLTELER NORMAL‘’
Ortaylı diziyle ilgili olumlu açıklamalarda da bulundu : “Fevkalade bir dekor var.
Fevkalade güzel bir kostüm var. Hiç bana göğsü açık falan demesinler. Harem de göğsü açık gezerdi kadınlar; çünkü erkek yok orada. Yani makul ve helali olan erkekten başka adam yok orada. Ve çok güzel oyunculuk var.” dedi.

‘’SANAT ADAMININ ENTELEKTÜEL OLMASI LAZIM‘’

Tarihi dizi yapımcılarına ve sanatçılara tavsiyede bulunan Prof. Dr. İlber Ortaylı şöyle devam etti:

‘’İnşallah ilerde böyle kadrolar, böyle oyunculuk, böyle kumaş, böyle dekor ve böyle bir tarihle çok daha mükemmele yakın şeyler yapacağız. Ama bunun için gerekli olan bir şey var. Rejisörlerimizin , senaristlerimizin entelektüel kapasitelerinin çıkması. Kimse onlardan tarihçi olun diye bir şey beklemiyor öyle bir sorun yok. Fakat entelektüel olması lazım sanat adamının. Yani hayatının bir döenminde ve devamlı olarak aslında her kulun üstüne vazife olmayan konularla ilgilenmesi, uğraşması, öğrenmesi lazım bu çok önemli.” dedi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.