Piramit Haber

Zonguldak'ta hava kirliliği ''alarm'' veriyor

Manşet

Zonguldak'ta hava kirliliğinin partiküller açısından AB sınır değerlerini aşması nedeniyle acil eylem planı oluşturulması çağrısı yapıldı...


ZONGULDAK

Mevcut hava kalitesi sınır değerinin 1 Ocak 2014'e kadar kademeli olarak azaltılması, kademeli geçişle AB limit değerlerine uyum sağlanmasını hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ''Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi'' ile çeşitli önlemler aldı.

Genelge doğrultusunda ısınma amaçlı yakıt kullanımı, ulaşım, kirletici vasfı yüksek sanayi tesisleri, temiz hava eylem planları ve halkın bilgilendirilmesi başlıkları altında yapılması gerekenler belirlenerek, alınan kararların uygulanması, gerekli denetimlerin yapılması konusunda ilgili kurumların üzerine düşeni yapması istendi.

Isınma amaçlı olarak yaygın olarak taş kömürünün kullanıldığı ve iki termik santralın bulunduğu Zonguldak'ta ucuzluğu nedeniyle kalitesiz fosil yakıtların tercih edilmesinin hava kirliliğini artırdığı belirlendi.

Hava kalitesi izleme istasyonları verilerine göre, şubat ayında bazı saatlerde PM10 partikülleri AB değerinin 10 katı olan 503 mikrogram/metreküpe ulaştı.

Prof. Dr. Meltem Tor, gelişmekte olan ülkelerde havadaki partiküller ve kükürtdioksit nedeniyle yılda 500 bin kişinin öldüğünün tahmin edildiğini belirterek, Amerika ve Hollanda'da yapılan çalışmalarda hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanların ömrünün, kirliliğin olmadığı bölgelerde yaşayanlara göre 1-2 yıl daha kısa olduğunun belirlendiğini vurguladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.