Piramit Haber

Yatırımlar zorlamayla olmaz

Manşet

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Türkiye'de bir süredir tartışılan yerli otomobil üretimi konusunda ''Buna benzer yatırımlar zorlamayla olmaz''dedi.

MÜNİH

Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım Türkiye'de bir süredir tartışılan yerli otomobil üretimi konusunda, ''Bu ve buna benzer yatırımlar zorlamayla olmaz. Zorla yapılan işten hayır gelmez. Bunların istekle, heyecanla yapılması gerekir'' dedi.

Binali Yıldırım Almanya'nın Münih kentinde, üç yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük İnşaat ve Maden Makineleri Fuarına (BAUMA) katılan Türk firmalarının standlarını gezdi.

Yıldırım burada gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'de yerli otomobil üretimi konusunun yeterince tartışıldığını ve kendisinin de bu konuya fazla girmek istemediğini, ancak yapılacak yatırımın zorla değil, istekle yapılması gerektiğini belirtti.

Binali Yıldırım Türkiye'nin geçmişte otomotiv sanayinin gelişmesi için dış oto almayı sınırladığını, uzun süre ne üretildiyse o kaliteye insanların razı olmasını istediklerini hatta insanların buna mahkum edildiğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım şöyle devam etti: 
''Sabit döviz kuruyla, yıllarca enflasyonun yüzde yüzlerde olduğu dönemde, bu derece sektöre destek ve kaynak sağlayan sektörün, bu duruma geldikten sonra kalkıp da 'biz bu işte yokuz, bu enayilik olur' gibi bir çıkışı doğrusu şık olmadı. Milli duruşa ihtiyaç var. Verilen destekler bugün karşılığını görmek ister. Parayı kazancı her şeyin üzerinde görmek yerine ülkemizin sınıf atlaması, ülkemizin teknoloji ve gelişmiş ülke olması için herkesin katkı sağlaması... Gün bugündür, para her zaman kazanılır eğer ülkeniz sağlamsa dimdik ayaktaysa daha çok kazanırsınız. Bunun en iyi örneği, Son 10 yıldır. AK Parti dönemimde herkes varlığını 10 kat artırdı.'' 

İstanbul'a yapılacak yeni hava limanı

İstanbul'a yapılacak yeni hava limanı konusuna da değinen Yıldırım, bazı yabancıların hafriyat nedeniyle bu ihaleye ilgilerinin azaldığı yönündeki bir soruya karşılık ise, bunun daha önce bilinen bir durum olduğunu belirterek, ''Bu durum sonradan ortaya çıkan bir durum değil. Yüzlerce ilgi veya teklif beklemiyoruz. Dünyanın en büyük projesi nasıl olacak, şartnamesi 100 bin lira, geçici teminatı 100 milyon lira. Şu an itibariyle ilgiden memnunuz'' dedi.

Türkiye son 10 yılda büyük gelişmeler kaydetti

Türkiye'nin son yıllarda her bakımdan büyük gelişmeler kaydettiğini ifade eden Yıldırım buna güven, istikrar ve güçlü siyasi irade sonucu ulaştıklarını kaydetti.

Son 10 senede AR-GE'ye ayrılan kaynakların her geçen yıl arttığına dikkati çeken Binali Yıldırım, ''Milli gelirin binde 4'ünü AR-GE'ye ayırırken şu anda yüzde 1'e yaklaştık. 2023'te AR-GE yüzde 2,5 veya 3'ü bulacak. Bazıları, 'AR-GE'ye neden para veriyorsun' diyor. 'Boşa gidiyor' diyor. Öyle bir şey yok. 100 projeden 10 tanesi hatta 1 tanesini tuttursak bu memleketi alır götürür. AR-GE'ye önem veriyoruz, bu önem daha da artacak'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin artık tedarik eden bir ülke değil, tedarikçi ama başka ülkeler için tedarikçi olduğunu dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin her türlü üretim yapabildiğini ve teknoloji satın alan değil teknoloji üreten bir ülke konumuna süratle gittiğini sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.