Piramit Haber

Uludere sınırında çatışma

Manşet

Şırnak'ın Uludere ilçesi Kuzey Irak sınır hattındaki güvenlik yolunda bir askerin mayına basarak şehit olması öncesi ve sonrasında bölgede şiddetli patlamalar oldu. Bölgeye takviye askeri güç ve helikopterler sevkedildi. Sınırın karşı tarafına kaçağa giden bir grup köylü, patlama sonrası araç parçalarının havada uçuştuğunu aktardı.

 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere'nin Roboski köyü bölgesinden sınıra güvenlik yolu yapılması nedeniyle 15 Şubat'ta başlayan ve yolun geçici olarak durdurulması açıklaması sonrası sona eren operasyonlar, dün bir grup köylünün "Sınır ticareti" kapsamında sınırın karşı tarafına geçmeye çalışması nedeniyle yeniden başlatıldı.

Bugün sabah saatlerinde sayıları 30-40 kişi oldukları ifade edilen bir grup köylü katırları ile Kuzey Irak topraklarına geçmek isterken önleri 15 nolu sınır taşında askerler tarafından kesildi.

Askerin geniş alanda güvenlik önlemi alması sırasında sınırın Karaçalı üs bölgesindeki güvenlik yolu çevresinde bir asker araziye önceden döşendiği belirtilen mayın basması sonucu şehit oldu. Şehit düşen askerin 28 yaşındaki Uzman Çavuş Musa Sumay olduğu belirtildi. Patlamadan kısa süre sonra sınırın bir başka noktasında noktasında şiddetli iki patlama daha duyuldu. Patlamanın olduğu güzergahı PKK'lıların geçiş noktası olarak kullandığı kaydedildi.

Patlama askerler tarafından yolu kesildiği için sınırda bekleyen köylüler tarafından da yakından izlendi. Milliyet'e konuşan görgü tanığı köylülerden biri, patlama sonrası araç parçalarının havada uçuştuğunu gördüklerini belirtti. İddiaya göre, bölgeye asker sevkiyatı yapan zırhlı bir araç mayına bastı. Patlama sonrasında ölü ve yaralı olma ihtimalinin yüksek olduğu bildirilirken, bölgeye Uludere'den takviye kuvvet ve helikopterler sevkedildi.

Patlamanın ardından sınır hattında çatışmalar yaşandığı ileri sürüldü. Üs bölgelerinden ise sınırın karşısındaki Haftanin bölgesindeki PKK mevzilerine ise tank ve obüs atışları yapıldığı bildirildi.
Bölgede yoğun askeri hareketlilik devam ediyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.