Piramit Haber

UBAM kan donduran tabloyu açıkladı!

Manşet

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) 100 uyuşturucu bağımlısı ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarını açıkladı.

 UBAM'ın araştırması korkutucu sonuçlar ortaya koydu.
Araştırmaya göre yüzuyuşturucu bağımlısından 89’u bonzai, 100’ü extasy, 100’ü esrar kullanmış. Yine bu bağımlıların %67 si alkol kullanıyor.
Piyasa da taş olarak bilinen kokaini ise hepsi denemiş ancak yüksek maliyetli olmasından dolayı sadece %11 lik bölümü sürekli olarak bu maddeyi kullanabiliyor. Ayrıca madde bağımlılığı tuzağına düşen gençlerimizin %46 sı bally ve tiner gibi kimyasal maddeleri kullanmış.

EN KÜÇÜKLERİ 11 YAŞINDA
Federasyonun araştırmalarında karşılaştığı en küçük yaş 11 ve bu yaşta ki iki bağımlıda uyuşturucuya ilk olarak eroin kullanarak başlamış. En üst yaş oranı ise 51. Bağımlıların %82 si 20 ile 35 yaş aralığında. Bunun yanı sıra bağımlıların tamamı sigara kullanıyor.
Bağımlıların %98 i madde bulabilmek için hırsızlık yapmış.

Yüz kişinin tamamı önce evden aldıkları harçlıklarla madde almaya başlamış ve ardından ev içinde küçük ama değerli eşyaları torbacılara satarak devam etmişler. Araştırma yapılan 8 kişi evindeki beyaz eşya ve mobilyaları satmış. 76 kişi evdeki laptop ve bilgisayarı pazarlamış. İşine en ilginç tarafı yapılan araştırmaya yüz kişinin katılmasına rağmen satılan cep telefonu sayısının 237 adet olması. Zira bağımlılar evdeki diğer kişilere ait cep telefonlarını da satmışlar. Iphone 4 veya 5 satan 17 kişinin en yüksek satış fiyatı 150 lira.

PARA İÇİN TORBACILIK YAPIYORLAR
Uyuşturucu madde alacak para bulamayan 62 kişi kendi tabirleriyle “torba tutmak” yani torbacılık yaparak uyuşturucu satmışlar. Yüz kişiden 99 kişisi yakalanmış ve denetimli serbestlik bürolarında dosyaları bulunuyor. Yüz kişiden 13’ü uyuşturucu nedeniyle hapse girerek 3 ay ile 5 yıl arasında çeşitli cezalar almışlar.
Araştırmanın diğer önemli detayı ise yüz bağımlının ortalama dört kez amadem ve çematem’lere başvurmuş olması. Ayrıca %56 sı özel klinik ve tedavi merkezlerinde maddeden kurtulmayı denemişler. Ancak %6 sı ilaçlarla bir süre idare ettikten sonra uyuşturucuya tekrar başlamış.

EĞİTİM HAYATINA AĞIR DARBE
Üniversiteyi bırakanların sayısı 16, ilköğretimden ayrılanların sayısı 45 ve 36 kişi liseyi bırakmış. 3 kişi ise okulu bitirmek için çaba sarf ediyor. % 21 oranla çalışmakta olan olan bu insanlarımızın %79 u işsiz ve çalışmaz duruma gelmiş. Ailelerin %9 u maddi açıdan iyi durumda ve geri kalan %91 i mali açıdan tükenmişler.

Bağımlıların %47 si evli ve %34 ünün çocukları var. Evli olanların %86 sı ayrılmak üzere ve diğerleri her türlü zorluğa karşı direnmeye devam etmekteler. Çocukları olan bağımlıların çocuk sayısı 1 ile 4 arasında. % 28 inin eşleri çalışıyor.
Bağımlıların %82 si merak nedeniyle uyuşturucuya başlamış. Arkadaş tuzağına düşenlerin sayısı 12 ve diğer 6 kişi ise sıkıntılı bir döneminde maddeye bulaştığını söylüyor.

UYUŞTURUCU TESTLERİNDE ÇIKMIYOR
Bu araştırmanın en önemli detayı ise yeni trend uyuşturucu olarak bilinen ve beş yıl süre içerisinde çok hızlı şekilde yayılan Bonzai bağımlılığı. Bu maddeyi her üretici farklı yöntemlerle ürettiği için çok fazla çeşidi mevcut.

Bonzai tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin bir takım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emdirilmesinden elde diliyor. Daha sonra kurutularak tütün haline getiriliyor. Kova veya sigara içerisinde kullanılan bu uyuşturucu madde iç organlara ciddi oranda zarar veriyor. Aynı zamanda alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor. Ancak otopsilerde bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedenleri başka görünüyor.

Bonzai’nin diğer bir özelliği de üst üste sıklıkla tüketildiğinde kullanıcıya aynı keyfi yaşatmaması. Bu nedenle ölçülü davranılamıyor ve daha çok kullanılıyor. Bilinçsizce kullanılması ve ara verilmeden tüketilmesi bağımlıyı aynı rahatlığı yaşamadığı için sigara gibi tüketmeye zorluyor.

Kişilik bozuklukları ve ölüm tiplerine yol açan bu maddeyi bulamayan bağımlılar aşırı agresif hale geliyor ve öfke nöbetleri geçirmeye başlıyor. Arkasından intihar eğilimleri başlıyor. Bu süreç en çok aileleri etkiliyor ve aile içi şiddete sebep oluyor. Bunun yanı sıra tiner ve bally bağımlılarında olduğu gibi ani yoksunluk krizleri cinayet işlemelerine sebep olabiliyor.

MADDE ALMADAN DURAMIYORLAR

Hastanelerde bu yeni uyuşturucu çeşidi için diğer madde bağımlılıklarında kullanılan ve bağımlılık yapıcı özelliğe sahip diğer ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçlar herhangi bir etki yapmıyor ve bağımlıyı daha çok uyuşturuyor.

Bundan sıkılan bağımlılar ilaç yerine yeniden madde kullanmayı tercih ediyor.
Günümüz şartlarında devletimize ait hastanelerde bu maddeyi ölçebilecek teknik altyapı bulunmadığından bağımlılar bonzai kullanmayı tercih ediyor.

Bunun yanında uyuşturucu bağımlıları denetimli serbestlik bürolarına temiz rapor verebilmek ve üniversite hastanelerinde yazılan Suboxone isimli ilacı alabilmek için temiz idrar vermek zorundalar. Madde kullanımından sonra idrarları temiz çıkmıyor ve bu nedenle madde almadan duramıyorlar.

Bu nedenle yoksunluğu gidermek için kokusu ve dumanı olmayan Jamaika ve Bonzai gibi maddeleri kullanarak bir hafta kadar zaman geçiriyorlar ve sonrasında henüz ölçülemeyen bu maddeyi kullanarak temiz rapor vermek suretiyle denetimli serbestlik bürolarını aldatıyorlar.

UBAM Federasyonu Başkanı Dila Tezemir konunun önemine değinerek “Başta devletimizi ve aileleri bu sinsi uyuşturucu konusunda uyarıyoruz. Çocukların tuvalette uzun zaman geçirmeleri, davranışlarının değişmesi, anlamsız zamanlarda duydukları çakmak sesleri, evden küçük ama değerli şeylerin kaybolması, uyku düzeninin bozulması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi maalesef kötü şeylerin olduğu anlamına gelmektedir.

Biz bu ölçümleri yapabilecek ve bağımlı kardeşlerimizi tam anlamıyla kurtarabilecek kapasiteye sahibiz. Devletimizin olanak sunması durumunda elimizdeki bütün imkanları seferber etmeye hazırız. Bugüne kadar onlarca kardeşimizin bu bataklıktan çıkmasına yüce Allah’ın izniyle vesile olduk ve ispatını sunmaya hazırız” dedi.

Yorumlar (1)

haticenur uzun 7 Yıl Önce

benim oglum uyusuturcu icyor hem kendin zarar veriyor hem evdeki esyalari satiyor babasila bicak bicak giryor adi recep uzun 19 yasinda ben anne olarak hicbirsey yapiyodum bana da yardim edermsin

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.