Piramit Haber

Türkiye'nin bölünmesine imkan vermeyiz

Manşet

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BYEGM ve AA'nın organizasyonuyla Türkiye'ye gelen Arap gazetecilerin sorularına yanıt vererek çözüm sürecini anlattı..

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Anadolu Ajansı organizasyonu ile Türkiye'de bulunan, Arap ülkelerinden gelen gazeteciler heyetini Başbakanlıkta kabul etti.

Buradaki konuşmasında, AK Parti'nin sessiz bir devrim yaptığını ifade eden Atalay, partilerinin kısa sürede toplumun büyük bir bölümünün desteğini kazandığını söyledi.

Mısırlı bir gazetecinin AK Parti'nin muhafazakarlık ile demokratlığı nasıl bir araya getirmeyi başardığını sorması üzerine Atalay, şunları söyledi:

"Toplumsal zeminimiz çok sağlam, bundan dolayı topluma güvenmek lazım. Baskıları ortadan kaldırırsanız sivil toplum kuruluşları gelişiyor. AK Parti kuruluşunda en geniş çerçevede, en geniş resimlere yer verdi. Sadece bir görüşün partisi olmadık. Biz belli bir görüşün, belli bir bölgenin partisi yerine, hizmet partisi olduk."

İsrail ilk defa özür diledi

İsrail'in Mavi Marmara olayıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Atalay, Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail ile ilişkilerini kestiğini anımsatarak, şu yanıtı verdi:
"İsrail ilk defa özür diledi. Bu özür İsrail için oldukça önemlidir. Özür dışında Mavi Marmara'da yaşamını yitirenlerin ailelerine tazminat ödenecek, Filistin'e yönelik abluka da kaldırılacak. Türkiye olarak İslam dünyasının, Arap dünyasının dışında İsrail ile birşey geliştirmemiz mümkün olmaz. ABD'ye gelirsek, bizim ABD ile yürüyen politikalarımız var. Bazen onların politikalarına katılmadığımız durumlar da olmuştur"

Ekonomik disiplinden taviz vermedik

Diğer bir gazetecinin Türkiye'nin ekonomideki başarısının nasıl gerçekleştiği sorunsuna Atalay, "Başarıda ekonomik disiplin çok önemli bir yere sahip. Seçim dönemlerinde bile bundan taviz vermedik" dedi.

Sorunları halının altına süpürmüyoruz

Bir soru üzerine, çözüm sürecine de değinen Atalay, süreçte bütün faktörleri gözönüne alan, entegre strateji uyguladıklarını belirterek, Türkiye'nin hiç bir sorununu halının altına süpürmeye çalışmadıklarını söyledi.

Türkiye'nin sorunlarını çözmek için göreve geldiklerini dile getiren Atalay, "Bu sorunların başında gelenlerden biri de terör. Terör unsurları ile vatandaşı ayırmaya büyük özen gösterdik. Bu ayrımı önemli gördük. Devletin zamanında uyguladığını yanlış politikalar vardı. Başörtülü kız öğrencilerimiz üniversitelere giremiyordu. Anadili konuşmak zordu. Biz, vatandaşın devlete güveni artsın diye 11 yıldır çalışıyoruz. Terörün istismar ettiği alanı kurutup, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Atalay, sürecin iyi niyetli ve tüm vatandaşları kucaklayıcı olduğunu ifade ederek, "En büyük destek Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. Akil İnsanlar Heyeti de burada çok büyük bir işlev görüyor. Türkiye'nin bölünmesine hiç bir şekilde imkan vermeyiz. Tüm kesimler kendi renkleri içinde birlik içinde yaşayacaklar" dedi.

Türkiye'deki değişimi merak ediyorlar

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de Arap dünyasının önemli televizyon ve gazetelerinin temsilcilerinin bir süredir Türkiye'de çeşitli görüşmeler yaptığını belirterek kabul nedeniyle Atalay'a teşekkür etti.

Heyette yer alan gazetecilerin bölgenin nabzını yakından takip eden, kendi ülkelerinde çok etkin kişilerden oluştuğunu ifade eden Öztürk, özellikle Türkiye'deki değişimi, çözüm sürecini ve akil insanlar heyetini merak ettiklerini dile getirdi.

Kendilerinin de Türkiye'yi tanıtmaya ve yaşanan değişimi anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Öztürk, "Gruptakiler Türkiye'yi yakın takibe almış meslektaşlarımızdır" dedi. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.