Piramit Haber

Suriyeli Sümeyye öğretmenin ''umut yolculuğu''

Manşet

Ülkesindeki olaylardan kaçarak yağmur altında saatlerce yürüyüp Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğretmen Sümeyye Mustafa, 4 çocuğunu güzel bir geleceğin beklediğine inanarak, yaşam mücadelesi veriyor..

OSMANİYE - Tuğba Temir

Suriye'nin Şam kentinde Arapça öğretmeni olarak görev yapan 3'ü kız, 4 çocuk annesi Sümeyye Mustafa (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki olaylar nedeniyle yaklaşık 7 aydır çeşitli okullarda konakladıklarını, hangi okul daha güvenli ise o bölgeye çocuklarıyla taşındıklarını anlattı.

Suriye'de çok sayıda aile ile aynı okulda yaşadıklarını belirten Mustafa, ''Bombalardan kaçıp, mekteplere sığınıyorduk. Kaldığımız mektebi Esed askerleri sardığında başka bir mektebe kaçıyorduk'' dedi.

Suriye'de özellikle kadınlara ve kız çocuklarına şiddet uygulandığını ifade eden Mustafa, ''Suriye'de her yer bombalanıyor. Yavruları, annesinin babasının gözü önünde kesiyorlar sonra da anneyi babayı kesiyorlar. O manzaraları gördükten sonra çocuklarımı alarak savaştan kaçtım'' şeklinde konuştu.

Yağmur altında saatlerce yürüdüler

Çocukları ile sınırı geçebilmek için yağmur altında saatlerce yürüyüp, Bab-el Hava Sınır Kapısı'na geldiğini belirten Mustafa, şöyle devam etti:

''Suriye'de hayat çok zordu. Ekmek bulamıyorduk. Çocuklarım, okullarından mahrum kaldı. Çocuklarımın okumasını ve güzel bir geleceğe sahip olmasını istiyorum. Onları iyi bir geleceğin beklediği inancındayım. Şam'da iki ablam var ama göremiyordum. Dışarı çıkamıyorum, dışarı çıkarsan ne olacak Allah bilir, ya dönersin ya dönemezsin.''
Anne, baba ve kardeşlerinin 6 ay önce Türkiye'ye sığındığını söyleyen Mustafa, Osmaniye ve Suriye Halkı Dayanışma Platformu yetkililerinin kent merkezinde kiraladığı bir evde kalan ailesine kavuştuğunu ve çok mutlu olduğunu söyledi.

Eşim, Esed'in ölüm listesinde

Eşini 4 aydır görmediğini ifade eden Mustafa, eşinin sağlık görevlisi olduğunu ve muhalifler için çalıştığını belirtti.

Mustafa, eşinin Esed'in ölüm listesinde olduğunu gördüğünü bildirerek, ''Ölenlerin isimlerinin üzeri çiziliyor. Kocamın ismi çizilmemişti, demek ki yaşıyor. Kendisiyle haberleşemediğimiz için yaşayıp yaşamadığını bu şekilde kontrol ediyorum. Buraya gelmeden önce en son telefonda konuşmuştuk. Onda da bana 'buralarda durma, çocuklarla kaçıp canınızı kurtarın' İnşallah eşim de savaştan zarar görmeden hayatta kalır, kendisiyle hayatımıza devam ederiz'' diye konuştu.

Sümeyye öğretmen, savaşın bir an önce bitmesini ve çocuklarıyla ülkesine geri dönmek istediğini de sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.