Piramit Haber

Suriye'de yaşananlar bir halkın ayaklanması

Manşet

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, "Suriye Bosna'ya benziyor fakat Suriye'de yaşananlar bir halkın ayaklanması ve zulme karşı savaşmasıdır" dedi..

SARAYBOSNA - Ömer Çetres/ Zlatan Kapiç

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, AA muhabirine verdiği mülakatta, Bosna'da 1990'lı yıllarda yaşanan savaşta çok acı derslerin olduğunu söyledi.

Yugoslavya'nın dağılmasından sonra buradaki her millete yaşama ve bağımsız devlet hakkı tanındığını belirten İhsanoğlu, "Boşnaklara aynı hak tanınmadı. Boşnaklar çok cephede savaşmak zorunda kaldılar. Diğerlerine Avrupa, uluslararası camia sahip çıktı" diye konuştu.

Suriye'de yaşanan korkunç olayların Bosna Hersek'te 1990'lı yıllarda olanları hatırlattığını, ancak bazı farklılıkların da olduğunu ifade eden İhsanoğlu, "O bakımdan o günkü şartlar, bugünkü Suriye meselesinden farklı bir durum" dedi.

İhsanoğlu, şöyle konuştu:
"Benzer tarafları olmakla beraber, çekilen acılar, dökülen kanlar, yıkılan hanumanlarla Suriye Bosna'ya benziyor fakat çok farklı bağlam var. Burada, bir halkın ayaklanması ve zulme karşı savaşması, diktatör rejimin yıkılması ve bunun yerine demokratik bir sistemin kurulması istemesidir. Tabi burada uluslararası camia yine geçikmiştir çünkü savaşın durdurulması için başarılı teşebbüsler yapılamamıştır. Barış için gerekli şartlar hazırlanmamıştır ve iki yıldan beri bu felaket artarak devam etmektedir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.